I januari förra året hittades två personer döda i en villa i Vallentuna norr om Stockholm. Polisen påträffade kropparna i samband med att de letade efter en försvunnen person. En månad senare häktades två personer för morden och nyss föll domen mot dem: livstids fängelse.

Det var Christoffer Öhman, 28, och Victor Karlsson, 26, som den 11 januari 2020 bröt sig in i huset i Vallentuna där paret Lars och Suzanne bodde. Gärningsmännen hade fått reda på att Lars hade sålt en släktgård och åkte dit för att råna honom på pengarna. Men det slutade med att Lars och Suzanne mördades brutalt.

FOTO: Polisen

Enligt stämningsansökan knivhöggs Lars till döds, medan Suzanne kvävdes:

Vid tillfället har Victor Karlsson och/ellerChristoffer Öhman med kniv eller annat eggvasst föremål med en eller flera skärande rörelser förorsakat Lars Bystedt en stor, djup skärskada över halsen. Lars Bystedt har avlidit till följd av förblödning.

Suzannes Dunå har avlidit till följd av kvävning som förorsakats genom att Victor Karlsson och/ellerChristoffer Öhman lindat flera lager med plastfolie runt hennes huvud, tätt sittande mot ansiktet, och dragit åt ett skärp som lagts runt hennes hals.

FOTO: Polisen

LÄS MER: Dubbelmord i Vallentuna – två personer påträffade döda i villa

Ingen döms för mordet på Lars eftersom tingsrätten inte ansåg att det gick att bevisa vem av de båda gärningsmännen som gjorde det. Däremot döms de för mordet på Suzanne samt för grovt rån.

I ett pressmeddelande säger rättens ordförande, rådmannen Mathias Wastesson, att männen tillsammans varit delaktiga:

– Med hänsyn till den utredning åklagaren har presenterat är det inte möjligt att komma till någon annan slutsats än att de åtalade männen tillsammans har varit delaktiga i mordet på kvinnan. Gärningen har inneburit ett svårt lidande för henne. Den har skett i hennes hem och utförts av två gärningsmän vilket gör den särskilt hänsynslös. Den har också utförts i syfte att dölja mordet på mannen och de rån som begåtts. Någon annan påföljd än fängelse på livstid kan därför inte komma ifråga.

FOTO: Polisen

Advokaten Martin Cullberg, som företräder Christoffer Öhman, säger att de redan har överklagat domen till hovrätten.

Livstids fängelse i Sverige brukar ofta tidsbestämmas och snitttiden för ”livstidstraff” har historiskt sett i Sverige varit 16 år.

Vill du fortsätta läsa Samnytt?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.