Köpenhamns tingsrätt meddelade på onsdagseftermiddagen dom i det uppmärksammade mordmålet mot uppfinnaren Peter Madsen som stått åtalad för att ombord på sin ubåt ha bragt svenska journalisten Kim Wall om livet och därefter styckat och dumpat kroppen i havet. Påföljden blev livstids fängelse.

Madsens advokat, Betina Hald Engmark, som hoppats på sex månaders fängelse aviserade i anslutning till att domen lästes upp att den kommer att överklagas. För åklagaren i målet, Jakob Buch-Jepsen, är domen en framgång. Det är ovanligt att livstids fängelse utdöms i dansk domstol. Rätten var dessutom enig i beslutet.

Under den utdragna rättsprocessen har framkommit uppgifter om att Madsen haft ett sjukligt intresse för lemlästning kopplat till sexualitet och att mordet på Kim Wall ska ha föregåtts av att han bland annat tillfogat henne stickskador med kniv i underlivet.

Utöver mord döms Madsen även för sexualbrott och brott mot griftefriden. Domstolen anser att mordet varit planlagt och kallar det i domskälen för ”cyniskt”.

Madsen kommer att sitta häktad i avvaktan på att målet tas upp i högre instans. Risk för påverkan av vittnen anförs bland annat som skäl för fortsatt häktning

Peter Madsen var innan åtalet en välkänd uppfinnarprofil i Danmark och gick under smeknamnet ”Raket-Madsen”.