Två män beväpnade med kniv och soft air gun-pistol våldtog och mördade i somras en 28-årig mamma i Fagersta. Idag föll domen mot den åtalade 28-årige Johan Fallqvist. Tingsrätten dömer Fallqvist för grov våldtäkt och mord. Medhjälparen är minderårig och har på grund av okunskap hos Fagersta kommun om så kallad bevistalan gått fri från delaktighet i våldtäktsmordet.

Vid midnatt den 26 juli 2018 begav sig en Fallqvist tillsammans med en 14-årig yngling ut i natten i Fagersta. Beväpnade med maskering, plasthandskar, soft air gun-pistol och kniv skulle de hitta en ensam kvinna att våldta och mörda. Några timmar senare stötte de maskerade männen på den 28-årige Nelly Olander, som är mamma till en femårig flicka, promenerande på en gångväg intill riksväg 68.

Fallqvist smög, tillsammans med den 14-åringen som skyddas av sekretess, upp bakom Olander och överföll henne med sina medhavda vapen. Därefter drog Fallqvist tillsammans med den 14-årige ynglingen ner kvinnans byxor under pistolhot mot huvudet. Kvinnan våldtogs därefter både vaginalt och oralt.

Efter att duon slutfört den grova våldtäkten stal de kvinnans mobiltelefonen så att hon inte skulle kunna larma polis. Innan Fallqvist lämnar kvinnan liggande på gångvägen mördar han även henne genom att skära och hugga henne i halsen med kniv. I kanten av cykelvägen förblöder hon innan en förbipasserande cyklist hittar henne på väg till arbetet under morgonen den 27 juli.

Motivet bakom mordet ska vara att Fallqvist har sett på TV och läst om att mördare upplever en euforisk känsla av att döda och att han själv ville veta hur det kändes. Gärningsmännen var inte bekanta med småbarnsmamman Olander, hon valdes ut av en tillfällighet när hon passerade dem gående under natten.

Rättspsykiatrisk undersökning
Enligt en rättspsykiatrisk undersökning lider Fallqvist inte av någon allvarlig psykisk störning. Brotten har enligt tingsrätten präglats av hänsynslöshet och grymhet.

År 2009 var Fallqvist involverad i ett hot mot en kvinnlig klasskamrat i Falun i Dalarna. Under studietiden skickade Fallqvist anonyma brev till en klasskamrat i vilka han hotade att våldta henne tills hon slutade andas. Polisen kontrollerade fingeravtryck och jämförde med Fallqvist som sedan erkände och dömdes av Falu tingsrätt för olaga hot.

Under fredagsförmiddagen dömde Västmanlands tingsrätt Fallqvist för grov våldtäkt och mord till fängelse på livstid. Han ska även betala skadestånd till kvinnans närmaste anhöriga.

Utreder inte 14-åring
Den 14-årige medhjälparen som enligt polisens förundersökningsprotokoll har deltagit i det grova våldtäktsmordet kallades inte till rättegången. Istället kommer socialtjänsten att ta hand om honom. 

När en minderårig ska utredas för brott måste socialtjänsten i en kommun väcka bevistalan. Den 14-årige medhjälparen frias från sin delaktighet i våldtäktsmordet eftersom socialtjänsten i Fagersta inte kände till att det går att väcka en bevistalan.

– Bevistalan var inte tidigare känt för oss, helt enkelt, utan nu vet vi, säger Pernilla Söderlund, socialchef i Fagersta till SR.