En kvinna kallad “Saja” ljög om att hon studerat till sjuksköterska vid Karolinska Institutet, men avslöjades och ställdes inför rätta. Nu visar SVT Uppdrag Granskning att samma kvinna idag, tre år efter domen, ändå arbetar som sjuksköterska i Sverige. Hon fick legitimation av Socialstyrelsen genom ett examensbevis från Egypten – men hon har aldrig studerat där.

”Saja”, som egentligen heter något annat, dömdes för brott mot patientsäkerhetslagen, efter att ha ljugit om sin påstådda utbildning. Hon ska ha sagt att hon studerat till sjuksköterska vid Karolinska Institutet men hennes arbetsgivare blev misstänksam när de aldrig fick se hennes legitimation.

Efter flera försök att få se legitimationen valde kvinnans dåvarande chef att kontrollera uppgifterna. Enligt SVT ringde han till KI som hon uppgett men de hade inget registrerat på henne.

Polisanmäldes
“Saja” polisanmäldes av sin arbetsgivare och dömdes till 50 dagsböter i hovrätten år 2015. Domen konstaterade att hon måste ha varit medveten om att hon inte hade rätt att jobba som sjuksköterska.

Tre år efter domen kan SVT Uppdrag Granskning visa att hon trots det jobbar som sjuksköterska i Sverige, bland annat vid S:t Görans och Karolinska Institutet i Stockholm.

Nu påstår hon istället att hon har en relevant utbildning från ett universitet i Egypten som hon ska ha gått ut år 2008.

Det visar dock sig vara falskt igen. Enligt universitetet har hon aldrig gått där. Dessutom blev den första gruppen sjuksköterskor utexaminerade först 2010.

”Saja” hävdar att universitetet i Egypten ljuger.

– Nej, det är inte sant det här. Varför skulle universitetet ljuga om det? Men varför skulle jag hitta på?, säger hon till SVT.

”Inte tillräckligt för att neka legitimation”
Trots en tidigare dom om att ha ljugit om sin utbildning blir ”Saja” med hjälp av ett godkänt kunskapstest legitimerad av Socialstyrelsen.

Enligt Zara Warglo, avdelningschef på Socialstyrelsen, är brott mot patientsäkerhetslagen inte alltid tillräckligt för att neka legitimation:

– Vi gör en helhetsbedömning, då kan man bland annat titta på vad det har gett för brottspåföljd. Hur allvarligt är brottet utifrån den brottspåföljd man fått? Och då kan man också komma fram till att utifrån de här omständigheterna så ser vi att det är helt enkelt inte tillräckligt för att neka en legitimation, säger hon till SVT.

Inga uppgifter i Egypten heller
Socialstyrelsen försökte kontrollera “Sajas” examensbevis från Egypten men fick inga tydliga besked. Uppdrag gransknings reporter som åkte till Egypten kunde dock bekräfta att hon inte heller finns i den skolans register. Dessutom tillhör stämpeln på hennes examensbevis inte universitetet.

När UG frågar Warglo om det finns skäl att återkalla legitimationen svarar Warglo att de måste titta närmare på det hela.

Programmet sänds på onsdag på SVT.