På fredagen skulle de återupptagna förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter vara slutförda och ett nytt övergripande avtal på plats. Men samtalen strandade på nytt och det tillfälligt avvärjda hotet mot regeringen Löfven att bli avsatt genom ett misstroendevotum aktualiseras nu åter.  

Två av de inblandade parterna, PTK och Svensk Näringsliv sade ja till det avtalsförslag som lades fram på bordet på fredagen. Men för att det ska kunna träda i kraft krävs att även LO ställer sig bakom det, vilket man väljer att inte göra.

Att samtliga parter inte kunnat komma överens innebär att lagstiftning i enlighet med JÖK-partiernas Las-utredning i stället ska implementeras för att reglera turordningsregler och annat på arbetsmarknaden. Facket och arbetsgivarna har tills nu getts möjlighet att ta över dessa regleringar som i så fall skulle lyftas ut ur lagstiftningen.

Om ett lagförslag baserat på den genomförda utredningen röstas igenom riksdagen innebär det bland annat fler undantag i turordningsregeln ”sist in – först ut” än de som är tillåtna idag. Det är något som framför allt många småföretagare efterfrågat

På den fackliga sidan har man velat hålla emot beträffande undantagen men också tryckt på för att fler arbetstagare ska omfattas av Las – genom bland annat staplade vikariat och provanställningar kringgås lagen idag menar man så att en allt större andel av löntagarna saknar anställningstrygghet.

Vänsterpartiet har sagt tvärt nej till lagändringar i linje med Las-utredningen. Om ett sådant lagförslag läggs på bordet har Jonas Sjöstedt lovat att han parti ska göra gemensam sak med M, KD och SD och fälla regeringen Löfven genom misstroendevotum. Löftet drogs dock tillbaka i söndags med hänvisning till att arbetsmarknadens parter skulle få mer tid på sig att förhandla.

Den respiten har nu löpt ut och situationen ser åter ut som i förra veckan, det vill säga att Las ska revideras genom lagändringar. Om Löfven ska hörsamma varningen från Sjöstedt måste han bryta löftet till stödhjulspartierna C och L. Då riskerar regeringen ändå att spricka genom att de partierna i stället för V ansluter sig till oppositionen och röstar bort Löfven.

Sjöstedt ville på fredagen efter de på nytt strandade förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter inte ge något besked om hur länge han ämnar hålla regeringen, oppositionen och väljarna på halster om misstroendeförklaring och åtföljande extraval.