Trots att allt färre av LO:s medlemmar sympatiserar med Socialdemokraterna och i strid med en allt intensivare kritik om att fackföreningarna genom sin särställning borde vara partipolitiskt obundna, väljer Landsorganisationen att satsa mer av medlemmarnas pengar än någonsin tidigare på att S ska vinna valet i höst. Samtidigt vägrar man samarbeta med SD fastän partiet Är större än S bland manliga LO-anslutna och snart ikapp bland medlemmar totalt.

I en intervju med Dagens Nyheter motiverar LO:s ordförande Susanna Gideonsson rekordsatsningen på Socialdemokraterna med att ”vi behöver en starkare socialdemokrati”, Hon förklarar inte vilka ”vi” är i sammanhanget och preciserar inte närmare varför hon ser det behovet utöver att ”den politik som nu ska genomföras gynnar vanligt folk”. S är enligt Gideonsson det enda parti i Sverige som har ”kraften och viljan”.

Majoritet LO-medlemmar sympatiserar inte med S

Samtidigt visar mätningar att en klar majoritet bland vanligt folk inte anser att Socialdemokraterna är denna kraftfulla och viljestarka garant för en politik som gynnar gruppen. Idag sympatiserar knappt 4 av tio LO-medlemmar med S. Näst störst är numera SD som samlar uppemot var tredje medlem. Bland manliga medlemmar är SD till och med ikapp och förbi S.

Detta är emellertid ingenting som Gideonsson tycker att LO-ledningen behöver ta hänsyn till. Tvärtom slår hon fast att SD trots dess starka och ökande stöd bland medlemmarna är det enda av riksdagspartierna man säger blankt nej till ett regeringssamarbete med. Hon ser däremot gärna en comeback i Rosenbad för Miljöpartiet efter valet.

Enligt LO-ordföranden är SD ett parti som ”gör skillnad på människor”. Hon får ingen följdfråga från DN:s journalist om huruvida det inte tvärtom är LO-ledningen som genom sitt ställningstagande gör skillnad på människor. Samnytt rapporterade tidigare på onsdagen om hur en i demokratisk ordning vald fackordförande nu sparkas ut av LO-ledningen därför att vederbörande är politiskt engagerad i SD.

Kongressbeslut att köra över medlemmarna

På frågan varför LO ska lägga så rekordmycket av medlemmarnas pengar på att kampanja för Socialdemokraterna när man inte har en majoritet av medlemmarna i ryggen har Gideonsson inget annat svara än att ledningen tog ett beslut på den senaste LO-kongressen att köra över medlemmarnas vilja för att i stället ”jobba för en socialdemokratisk regering”.

30 av de 50 miljonerna går till direkt kampanjarbete för S. De övriga 20 satsas på påverkanskampanjer ute på arbetsplatser och andra sammanhang – LO har valt att kalla det ”utbildning”. Man ska också ringa hem till samtliga LO-medlemmar för att tjata på dem att rösta på Socialdemokraterna.

Tror att S kan ordna lägsta arbetslösheten trots 2020-fiaskot

Inför valet 2014, då LO också stödde Socialdemokraterna, lovade dåvarande S-ledaren Stefan Löfven att se till såt att Sverige hade EU:s lägsta arbetslöshet till 2020. Inte bara misslyckades Löfven med det – han såg tvärtom till att Sverige hamnade i tätstriden om EU: högsta arbetslöshet.

På den kravlista som LO har på S för att ge partiet sitt odelade stöd i valrörelsen finns bland annat ett om full sysselsättning. Pressad av DN:s journalist på vad det konkret innebär vill Gideonsson inte ange någon siffra vid vilken det målet kan anses vara uppnått.

LO-ordföranden undviker också att svara på frågor om varför man sätter sådan tilltro till att Socialdemokraterna ska klara den uppgiften nu, när man sysselsättningspolitiskt misslyckats så kapitalt de senaste två mandatperioderna.