Precis som i riksdagsvalet uppmanar LO medlemmarna att rösta på Socialdemokraterna i EU-valet senare i år. Ifall Sverigedemokraterna och dylika partier skulle utöka sin makt menar ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att det ”vore en katastrof för Europas framtid om de här nynationalistiska, främlingsfientliga krafterna tar makten”.

– För LO-medlemmar är det här ett väldigt viktigt val, säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

”Trygghet för vanligt folk” och ”Ta tillbaka kontrollen” är slagorden i LO:s valkampanj där man utsett SD till huvudmotståndare. Enligt Thorwaldsson vill den europeiska högern ”flytta tillbaka den kontroll vi fått de senaste åren” avseende svenska löner och arbetsvillkor för utländsk arbetskraft i Sverige.

Liksom i EU-valet 2014 vill man se ett socialt protokoll införas i EU:s fördrag där grundläggande fackliga fri- och rättigheter överordnas ekonomiska friheter.

Oförståelse hos SD
Medan LO utmålar SD som ”en katastrof” har man från SD:s sida svårt att följa LO:s resonemang.

– Vi har ju ganska likvärdiga förslag. Jag ser i dag SD som garant för svenska modellen, säger SD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Magnus Persson.

– Vi ska arbeta för att behålla så mycket nationellt självbestämmande som möjligt, framför allt när det gäller arbetsmiljöfrågor och arbetsrätt. Vi tänker strida hårt för att det ska vara nationella regler som gäller.

Persson påpekar att S i regeringsöverenskommelsen med C och L kommit överens om att förändra arbetsrätten.