Klockan 15 på onsdagen röstade riksdagen, så som talman Andreas Norlén efter sonderingsrundor föreslagit, om huruvida Stefan Löfven (S) på nytt kan tolereras som Sveriges statsminister. Med minsta möjliga marginal sade riksdagen ja till att låta S-ledaren bilda en ny rödgrön regering. Oppositionen saknade bara två röster för att förkasta propositionen – 173 mandat av 175 nödvändiga röstade nej till Stefan Löfven.

För drygt ett par veckor sedan avsattes Löfven som statsminister av riksdagen i en misstroendeförklaring. Efter sonderingsrundor fick Löfven klartecken av talmannen att låta riksdagen ta ställning till om han ska få bilda en ny S+MP-regering med stöd av C och V.

För att få ja fick ingen ledamot trycka fel, missa omröstningen eller bryta partilinjen. Så skedde inte heller och med ett mandats marginal godkändes Löfven för att återinträda som statsminister. Oppositionen saknade bara två röster för att förkasta propositionen – 173 mandat av 175 nödvändiga röstade nej till Stefan Löfven:

Förhandlade med politisk vilde

På tisdagen försäkrade sig Löfven om att tolereras också av den politiska vänstervilden Amineh Kakabaveh som ställt egna krav för att inte trycka rött i omröstningen. Efter överläggningarna meddelade hon att hon kommer att rösta för att släppa fram S-ledaren.

Att ledaren för ett regeringsalternativ på det här sättet sluter överenskommelser med en partilös riksdagsledamot beskrivs som något helt unikt i svensk politik. Det är det också att en statsminister avsätts på det sätt som nu skett.

Oenighet inom C och L

Det har de senaste dagarna kommit signaler om att den enighet inom Centerpartiet som Annie Lööf signalerat utåt om att släppa fram Löfven i stället för M-ledaren Kristersson inte riktigt funnits, med åtföljande farhågor om att en eller flera centerpartister skulle kunna komma att bryta partilinjen.

Det skedde förra gången Löfven var föremål för votering i riksdagen efter valet 2018. Helena Lindahl valde då att inte hörsamma partipiskan. Inför onsdagens omröstning hade hon emellertid lovat att inte göra samma sak. Det gjorde inte heller någon annan C-ledamot denna gång.

Från Liberalerna kom liknande, fast motsatta, signaler. L-ledaren Nyamko Sabuni har deklarerat att partiet, efter att ha lämnat januariöverenskommelsen, inte på nytt tänker medverka till att släppa fram Löfven. Alla inom partiet är dock inte övertygade om att överge S och MP för att i stället sluta upp bakom ett regeringsalternativ som inkluderar Sverigedemokraterna.

Budgetfrågan kan utlösa ny regeringskris

En annan stridsfråga har varit statsbudgeten. Centerpartiet har meddelat att man släpper fram Löfven på villkoret att Vänsterpartiet inte får vara med i de kommande budgetförhandlingarna. Vänsterpartiet har tvärtom klargjort att man släpper fram s-ledaren under förutsättning att man får sitta med vid bordet när budgeten tas fram.

Löfven har kringgått frågan genom att skjuta allt som rör budgeten på framtiden. Han har samtidigt deklarerat att han kommer att avgå om han inte får igenom sin regerings budget och inte, så som han varit tvungen att göra tidigare, regera på en borgerlig budget. Om knuten mellan C och V inte löses kan Sverige stå inför en ny regeringskris i december.