I samband med att Sveriges redan höga asylmottagande helt kollapsade hösten 2015 medgav Stefan Löfven (S) – då statsminister – att han varit naiv i migrationspolitiken. Uttalandet har idag fått status som bevingat ord. Nu upprepar Löfvén – idag pensionerad från rikspolitiken – samma fras, fast den här gången handlar det om den försvarspolitik hans regering och parti fört.

Det är i ett långt hemma hos-reportage i Örnsköldsviks Allehanda som ex-minister Stefan Löfven vidgår att han inte bara varit migrationspolitiskt utan även försvarspolitiskt naiv.

På några månader 2015 förändrades beskedet ”Mitt Sverige bygger inga murar” till ett ”Vi har varit naiva”. Detta följt av en jämfört med innan diametralt motsatt retorik där den S-ledda regeringen från att ha berömt sig för öppna gränser nu i stället berömde sig för att ha stramat åt invandringen till EU:s miniminivå.

Det visade sig efterhand vara mer retorik än praktik då Sverige fortsatt att dela ut rekordmånga uppehållstillstånd per år även efter 2015. Men på temat naivitet erkände Löfven ändå en tid senare i riksdagen som ”glasklart” att den expansiva migrationspolitik hans regering fört i hög grad bidragit till den skenande grova gängkriminalitet med i snitt en dödsskjutning i veckan som numera är svensk vardag.

Skrattade och pratade hockey med Putin

Omsvängningen i försvarspolitiken och hållningen gentemot Ryssland har även den gått snabbt för Löfven, även om han inte är ensam i svensk politik i det avseendet. Det var inte längesedan som Löfven reste till Moskva och hade gemytliga samtal med Putin om bland annat ishockey.

Idag erkänner Löfven för Örnsköldsviks Allehandas reporter att han var naiv när han då lät sig duperas av den ryske presidenten i dennes flotta residens. Även denna gång vill ex-statsministern dock helst uttala sig i ”vi”-form. Om han i detta inkluderar sin regering, sitt parti eller en ännu större krets framgår inte.

Monterade ned svenska försvaret i samförstånd

Regeringar av annan färg och samtliga partier utom Sverigedemokraterna har dock i samförstånd de senaste decennierna monterat ned det svenska försvaret till en status där endast mindre delar av territoriet kan försvaras i en veckas tid och resten av landet inte alls. Efter Sovjets kollaps var enigheten stor om att Ryssland inte längre utgjorde något hot och att försvarspengarna gjorde större nytta i statsbudgetens område Migration och Integration.

Det som fått Löfven att vakna upp är förstås Rysslands invasion av Ukraina. Den yrvakenheten är han inte ensam om i rikspolitiken.

Från en kompis man kan skratta och snacka hockey med beskriver Löfven nu Putin som en paranoid och patetisk despot, och han är ångerköpt över den naivitet som hindrat honom att inse detta förrän nu när bomberna faller och pansarvagnarna rullar.

– Det är inte ovanligt att den här typen av despoter är isolerade och bygger sin egen verklighetsuppfattning, psykologiserar Löfven.

Han utvecklar sin teori med att det som ledare för ett land är viktigt att man också får mothugg så att man kan stanna upp och tänka och kanske inse att man haft fel. Den oppositionen har inte Putin, menar Löfven. Själv var den förre statsministern dock snar att avfärda kritik mot sin regering från SD i bland annat försvarspolitiken, inte med sakargument utan med att dra nazistkortet.

Är ”bekymrad” över världsläget

Den förre statsministern formulerar sig som att han är ”bekymrad över det förändrade världsläget” efter att Ryssland anfallit Ukraina och tycker det är tråkigt att på TV behöva se ukrainare ”som tvingas springa ned i skyddsrum”.

Fru Ulla sitter med under intervjun och inflikar här filosofiskt sina tankar om ”hur grymma människor kunde vara förr i tiden, men det är samma nu”.

Berömmer sig för ”rejäl upprustning av försvaret”

På frågan om hur han ser på Sveriges förmåga till försvar vill Löfven inte ge något svar utan rundar i stället frågan med att berömma sig själv och sin regering för att åtminstone de allra senaste åren ha gjort en som han menar ”rejäl upprustning av totalförsvaret”

I varje fall några svenskar gör numera åter värnplikten eller ”lumpen” som det populärt kallas. Till forna tider när i stort sett varje vuxen svensk man hade en militär grundutbildning är det dock långt. Optimistiskt räknat kan Sverige ställa 150 000 soldater på fötterna om det blir krig. Idag har försvaret också mer fokus på genus-, hbtq- och mångfaldsfrågor än på det traditionella kärnuppdraget att freda landets gränser från yttre fiender.

Enligt Löfven är det även en fjäder i hatten för honom själv och Socialdemokraterna att Gotland inte längre är helt övergivet av försvaret utan har återfått viss militär bemanning. Nöjd är Löfven också med att hans regering efter att under decennier ha lagt ned regementen på löpande band har öppnat två nya i Sollefteå och i Arvidsjaur.

I nyfunnen insikt vidgår den förre statsministern dock att det kan behövas mer och erkänner också att det var naivt att lägga ned i princip hela civilförsvaret. Han ursäktar sig samtidigt med att även andra varit lika naiva, i Sverige men också i ”hela omvärlden”. Att Ryssland under samma period storsatsat på att bli en av världens militära stormakter har dock inte varit någon hemlighet.

Delar med sig visdomsord om godhet och ondska

Löfven vill under intervjun dela med sig av sin nyförvärvade vishet om världens beskaffenhet när det gäller godhet och ondska. Sedan han drog sig tillbaka från den politiska hetluften har den förre statsministern haft tillfälle att reflektera över historien, vilket fått honom att dra en del slutsatser.

– Vi ska inte tro att världen är god för evigt. Det kommer tider när det inte längre är så, det är bara att titta på historien. Så tyvärr, det är lätt att låta efterklok men det har varit för naivt.

Med Sveriges nuvarande svaga försvarsförmåga och mot bakgrund av att vi inte varit i krig på över 200 år hoppas Löfven att Putin inte ska rikta sina kanoner åt svenskt håll.

Berömmer Magdalena Andersson

Sin efterträdare Magdalena Andersson på statsministerposten har Löfven bara lovord för och siar att hon blir en kommande ”landsmoder”. Hennes kompetens har enligt Löfven inte minst lyst igenom nu i samband med kriget i Ukraina.

– Magdalena har hanterat Ukrainafrågan väldigt stabilt, som vi sett på presskonferenser. Jag visste att hon skulle göra det.

Samtidigt fick Magdalena Andersson svidande kritik för att inte ens kunna kalla Rysslands invasion av Ukraina för just en invasion utan bad om att få ordet definierat.

Står standby i kulisserna för att rycka in

Löfven förklarar att han, trots sin avgång, i bakgrunden under valrörelsen kommer att stå Arbetarpartiet Socialdemokraterna till tjänst på alla sätt han kan och blir ombedd om.

Han ska dock samtidigt hinna med att sköta sitt nya toppjobb han fick i belöning av regeringen som ordförande på fredsforskningsinstitutet Sipri. Någon högskoleutbildning eller erfarenhet när det gäller fredsforskning har Löfven inte. De akademiska meriterna inskränker sig till två år på gymnasiet och en svetskurs.

Det hindrar dock inte utrikesminister Ann Linde att bedyra att Löfven är rätt man för jobbet. Löfven har vid sidan av det jobbet också belönats med ett prestigefyllt FN-uppdrag där han som rådgivare ska leda arbetet med att förbereda toppmöten om framtidens globala samarbete.

Här får fru Ulla åter sticka in i samtalet och uttrycka en förhoppning om att det ändå jämfört med statsministertiden nu ska bli mer tid att rå om maken hemma i Ö-vik.