När effekterna av den rekordhöga invandringen nu blivit än mer påtagliga, gör man från politiskt håll sitt bästa för att påskina att man inte var en del av den skadliga politiken.

Då statsminister Stefan Löfven (S) nyligen besökte Vita huset och Donald Trump kom den misslyckade svenska invandringspolitiken på tal.

Löfven påstod då bland annat att hans regering “ärvt en ohållbar migrationspolitik” som de nu rättat till.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Detta menar M-ledaren Ulf Kristersson är helt felaktigt.

Kristersson menar att Löfven försöker låta påskina att Socialdemokraterna gick emot alliansregeringens invandringspolitik.

M-ledaren hävdar även att Löfven förtiger att Socialdemokraterna under alla år i opposition stödde alliansregeringens migrationspolitik.

– Det är ovärdigt en statsminister att säga saker som är så uppenbart lättkontrollerade. Det är klart att det inte var så, att han ärvde alliansregeringens politik. Stefan Löfven bytte ju 180 grader i migrationspolitiken under hösten 2015, från talet på Medborgarplatsen till den gråtande presskonferensen, säger Kristersson till Sydsvenskan.

I september 2015 hette det att Löfvens Europa inte bygger murar. På pressträffen under migrantkrisens kulmen i november 2014 hette det istället att “det smärtar mig att Sverige inte kan ta emot asylsökande på den höga nivå vi gör i dag.”

“Vi är många som bär ansvar för detta”, säger Kristersson.

Under vintern har Socialdemokraterna och Moderaterna försökt överträffa varandra i att föra fram flest påstådda åtstramningar på migrationsområdet – förslag som Sverigedemokraterna inte sällan drev redan för flera år sedan.

“Vi behöver en långsiktigt hållbar migration”, säger Löfven idag och vill “inte tillbaka till en gammal lagstiftning som gör Sverige till huvudsaklig destination för flyktingar som kommer till Europa” då det är “ohållbart”.

Dessutom anser Löfven att vi nu “måste se hur andra länder gör”.