lofven-bryssel-837663
InrikesUtrikes

Löfven på EU-toppmötet: Alla länder ska tvingas införa svensk invandringspolitik

Publicerad 10/18/2018
Annons

Positionerna beträffande ett centraliserat omfördelningssystem för migranter i EU förblev låsta under toppmötet. Stefan Löfven, ordförande för Sveriges expeditionsministär, var dock tydlig med att inget land borde tillåtas komma undan ”ansvaret” att öppna gränserna för storskalig utomvästlig migration.

Ordförandelandet Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz återaktualiserade, i hopp om att komma vidare, det tidigare förslaget om ett spårbyte där de länder som vill överlåta sin migrationspolitik till Bryssel går vidare i förhandlingarna medan de länder som vill fortsätta ha kontroll över sitt territorium får bidra på andra sätt till asylmottagandet, exempelvis ekonomiskt.

En av dem som starkast motsatte sig det förslaget var Stefan Löfven. Han slog med eftertryck fast att inget land ska kunna ”köpa sig fri” och ”hitta på” sin egen politik eller sitt eget sätt att vara solidariska på.

Enligt Löfven ska alla länder tvingas ”ta sitt ansvar” och i likhet med Sverige öppna gränserna för stora volymer migranter och gå med på att överlåta de migrationspolitiska besluten till Bryssel.

Större enighet nåddes däremot gällande åtgärder som ska stoppa de illegala migrantströmmarna till Europa. Det handlar om förstärkt yttre gränsbevakning och intensifierat samarbete med afrikanska länder för att stämma redan i bäcken.

Stefan Löfven menade dock att det är principen allt eller inget som bör gälla – inget land ska kunna välja att samarbeta kring gränsbevakning men inte om omfördelning av migranter.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons