➤ Statsministern är inte imponerad av Östlings kommentarer om att betala skatt och vad man får för denna.

”Vad fan får jag för pengarna?”, blev en direkt klassiker då den tidigare Scania-direktören och numera VD:n för Svenskt Näringsliv Leif Östling ilsknat till över att av SVT Uppdrag Granskning ha utmålats som skattefuskare.

Uttalandet fick stor genomslagskraft och många menar att Östling inte har gjort något fel.

På tisdagen kommenterar statsminister Stefan Löfven (S) uttalandet.

– Hans uttalande förvånar mig storligen. Om man inte vet vad man får för pengarna, hur viktigt det är att vi får in skattepengar för att kunna ha fler människor anställda i vården, i äldreomsorgen, för att förstärka skolan och få fler poliser. Det ska vi alla hjälpas åt med och då ska alla bidra med sina skattepengar, säger Löfven till TT.

LÄS MER: Leif Östling hyllas på nätet efter SVT:s påhopp om skattefusk

Löfven säger sig dock inte vilja kommentera Östlings affärer i sak, som inte är olagliga på något sätt.

Trots att Östling uppgett att hans uttalande var slarvigt, anser Löfven att det är problematiskt när personer på viktiga poster i samhället uttrycker sig på dylikt vis.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) ska finansdepartementet nu titta närmare på uppgifterna som framkom i den så kallade ”paradisläckan” i syfte att eventuellt skärpa lagstiftningen. Även Löfven kan tänka sig regelskärpningar.

– Det ena är det rent juridiska – vad kan man och får man göra – och där kan vi komma behöva justera regler, men det finns också en moral i detta, där man själv måste ställa sig frågan vad som är det moraliskt korrekta att göra. Där måste man själv göra en bedömning, säger Löfven.