Stefan_Löfven_bild_Arild_Vagen_Wikimedia

Bild: Arild Vågen.

Inrikes

Löfvens besked: Hellre låta vårdpersonal smittas än stoppa trängselskatten

Publicerad 4/28/2020
Annons

Det är Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som offentliggjort Stefan Löfvens principfasta besked som meddelades på partiledarmötet. Det spelar nämligen ingen roll för statsministern om vårdpersonal ska smittas av coronaviruset på väg till jobbet – så länge pengarna rullar in.

I en intervju till Expressen efter dagens partiledarmöte berättade Liberalernas Nyamko Sabuni hur Stefan Löfven reagerade på hennes fråga om trängselskatten ska pausas under epidemin för att underlätta resor med egen bil:

– Idag hade statsministern ett enda tydligt besked – och det är att vårdpersonal och omsorgspersonal antingen ska betala höga avgifter för trängselskatten eller åka kollektivtrafik och riskera att bli smittade.

– Jag var tvungen att ställa frågan två gånger för att säkerställa att jag hört rätt – menar du att sjukvårdspersonal och omsorgspersonal och alla som jobbar i skolan som vi behöver för att samhällskritiska verksamheter ska fungera, menar du verkligen att de ska åka kollektivtrafik och riskera att bli smittade? Och kort och tydligt svar var ja.

Redan för flera veckor sedan vädjade SL till stockholmare att undvika resor i kollektivtrafiken. Även Folkhälsomyndigheten rekommenderade att inte använda kollektivtrafik.

Den 8 april bad Stockholms trafikborgarråd Daniel Hellden (MP) regeringen att pausa trängselskatten på grund av den rådande situationen – men ärendet ”bereds” fortfarande på regeringskansliet enligt Expressen.

I år har man infört en ny modell att ta ut trängselskatten som går ut på att dela upp året i en hög och låg säsong. Modellen som innebär en väsentlig höjning av skatteuttaget för bilister beskrivs som ”skattemässig succé”. Under mars månad ökade intäkterna till staten till 177,2 miljoner kronor bara i Stockholm – trots att antalet passager genom tullarna minskade.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
834Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons