Karl-Petter Thorwaldsson

Foto: News Oresund.

Inrikes

LO:s ordförande: ”SD är ett parti för eliten”

Publicerad 10/12/2017
Annons

➤ KOVÄNDNING LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har gjort en 180-graders sväng beträffande sin syn på Sverigedemokraterna. Tidigare har det hetat att SD är ett parti för lågutbildade, arbetslösa och marginaliserade förlorare. Nu slår Thorwaldsson tvärtom fast att Sverigedemokraterna är ”ett parti för eliten”.

LO-ledarens uttalande om SD kan låta som beröm men är avsett som kritik. Det kommer efter att partiet, tillsammans med de fyra borgerliga Allianspartierna, sagt nej till att återinföra skattesubventionering av fackföreningsavgiften. Thorwaldsson menar därför att SD är ett arbetarfientligt parti och därmed ett parti för samhällseliten.

Rödgröna överens om fackföreningsavgiften
Regeringen och Vänsterpartiet har träffat en överenskommelse om att återinföra den avdragsrätt för fackavgiften som regeringen Reinfeldt avskaffade 2007. Men nu ser det alltså inte ut som att man kan få någon majoritet för förslaget i riksdagen, något som upprört LO-ordföranden.

SD störst bland LO-väljare
Sverigedemokraterna är numera större än Socialdemokraterna bland LO-kollektivets väljare, något som Thorwaldsson och den övriga LO-ledningen valt att ignorera och som dessutom rimmar illa med LO-ordförandens påstående om att SD skulle vara ett arbetarfientligt parti.

LO en SD-fientlig organisation
LO har däremot vid flertalet tillfällen profilerat sig som en uttalat SD-fientlig organisation, något som accentueras av Thorwaldssons kritik häromdagen där han ensidigt pekar ut SD, trots att också den samlade borgerligheten säger nej till det aktuella förslaget.

Alliansen har abdikerat från oppositionsrollen
Att LO-ordföranden har en vänligare inställning till M, L, KD och C kan också delvis bero på att dessa partiers nej till avdragsgill fackföreningsavgift endast är en läpparnas bekännelse. Förslaget kommer, trots att det saknar majoritetsstöd, att gå igenom.

Det beror på att det är inbakat i regeringens budgetproposition och att Allians-partierna deklarerat att man abdikerar från sin oppositionsroll och inte kommer att bryta ut några delar av den rödgröna budgeten, oavsett hur dåligt man anser att något är.

SD: ”Satsar på löntagare i stället för fackpampar”
Från Sverigedemokraterna bemöter man LO-kritiken med att subventionerad fackföreningsavgift snarare gynnar fackpamparna och deras politiska agenda än arbetarna. SD vill i stället satsa skattepengarna på det man menar är verklig löntagarvänlig politik, vilket i det här fallet bland annat är höjt tak i a-kassan och att detta skydd frånhänds facket och blir fullt ut skattefinansierat.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1092”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons