Fallmans syster Åsa Dahlin tar hennes plats i Söderköpings kommuns demokratiberedning. Det visar sig att i likhet med Fallman umgicks även Dahlin med den dömda sexbrottslingen Arif Moradi och är delaktig i lobbyarbete för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Utöver detta är hon medlem i trollfabriken på nätet Panikfakta. Kommunfullmäktiges ordförande Gerd Aronsson (S) är också med i lobbygruppen och vill inte uttala sig till Samhällsnytt.

I onsdags rapporterade Samhällsnytt att den skandalomsusade S-toppen Lottie Fallman avgår från politiken till följd av våra avslöjanden. Hennes kopplingar till den dömde sexualbrottslingen Arif Moradi blev en belastning för Socialdemokraterna, som tvingade henne att avgå enligt uppgifter från en källa med insyn i ärendet. Nyheten möttes av glada tillrop på sociala medier – och inte minst av Söderköpingsborna själva.

Idag kan vi berätta att Lottie Fallmans syster Åsa Dahlin träder in som ledamot i Söderköping kommuns demokratiberedning i hennes ställe. Beslutet röstades igenom på kommunfullmäktiges sammanträde i onsdags.

Likt Lottie Fallman är Dahlin också engagerad i rörelsen som kämpar för att ensamkommande ska få stanna i Sverige. Hon verkar också känna den dömde sexualbrottslingen Arif Moradi personligen: på sitt konto på Facebook lade hon upp en bild där hon glatt poserar tillsammans med Moradi. Bilden publicerades den 14 juli 2017 – när Moradi redan stod åtalad för sexuellt ofredande av en 14-årig flicka på ett konfirmationsläger i Sörmland – vilket kan tolkas som en stödhandling från Dahlins sida. Precis som Fallman är hon även med i Facebook-gruppen Socialdemokraterna som vill stoppa utvisningarna till Afghanistan nu!

Men utöver detta kan Samhällsnytt idag avslöja att den nya S-toppen i Söderköping även är med i gruppen #jagärhär som ägnar sig åt att tysta invandringskritiska och högerorienterade röster på sociala medier. Hon är även med i trollfabriken Panikfakta som Samhällsnytt granskade tidigare i veckan och som i sin tur har starka band till de rödgröna partierna och #jagärhär.

Åsa Dahlin verkar även känna statsminister Stefan Löfven att döma av en bild som lades upp samma datum som bilden med Moradi. Det är oklart om bilderna togs vid samma tillfälle:

Samhällsnytt har pratat med ordföranden i Söderköpings kommunfullmäktige Gerd Aronsson (S) som vägrar att svara på några frågor om ärendet överhuvudtaget:

– Vad vill du egentligen? frågade hon efter att Samhällsnytt presenterat oss.

Jag vill få ett svar på min fråga.

– Jag bara undrar av vilken anledning… för jag känner ju till din tidning så jag bara undrar av vilken anledning som du måste veta det.

Jag är journalist och det finns ett allmänintresse i att få svar på de frågorna.

– Aa, jag vet vad ditt allmänintresse är och jag vill inte prata med dig mera. Tack ska du ha!

Därefter avbryter Aronsson samtalet och svarar inte längre varken på telefon eller på sms. Vid en genomgång av hennes profil på Facebook visar det sig att Aronsson också är med i gruppen Socialdemokrater som vill stoppa utvisningarna till Afghanistan nu – precis som Lottie Fallman och hennes syster och efterträdare Åsa Dahlin:

Samhällsnytt har sökt Åsa Dahlin för kommentar upprepade gånger under två dagar både via telefon och sms, detta utan resultat.

LÄS ÄVEN: Vem ska stoppa Söderköpingsnätverket?