➤ Sverige har beslutat köpa in det amerikanska luftvärnssystemet Patriot, något som Sverigedemokraterna ställt sig kritiska till. Systemet är inte bara dyrt, det representerar också gårdagens teknik, menar man. Nu får partiet belägg för kritiken. I Saudiarabien, som redan använder systemet misslyckades man med att skjuta ned en ballistisk robot som Jemen skickat mot en flygplats i huvudstaden Riyad, trots att det rörde sig om en tämligen primitiv pjäs.

Det är New York Times som skriver om händelsen. Roboten missade flygplatsen och slog ned några hundra meter bort där den inte gjorde någon större skada. Officiellt har därför Saudiarabiens svar på robotattacken rapporterats som en framgång, inklusive av USA:s president Donald Trump som skrutit om hur bra det amerikanska luftvärnssystemet påstås vara.

Enligt New York Times är orsaken till att den ballistiska roboten missade målet inget som vare sig den saudiska militären eller amerikanerna bakom luftvärnssystemet Patriot kan ta åt sig äran av. I stället berodde missen på att den robot som Jemen skickade iväg är av en tämligen primitiv Scud-baserad modell med dålig träffprecision.

Sverigedemokraterna har kallat försvarsbeslutet att köpa in det amerikanska luftvärnssystemet Patriot för ”fullständigt obegripligt”. Kritiken grundar sig bland annat på att systemet som är från 80-talet börjar bli teknikgammalt och inte har någon ytterligare utvecklingspotential. En annan nackdel med Patriot är att det inte kan monteras på stridsfartyg.

SD har i stället förordat det modernare fransk/italienska systemet Samp/T. Vid sidan av att vara bättre i sig själv, menar man att val av detta system också skulle gynna svensk försvarsindustri eftersom det kan användas med Aster 30-robotar och svenskt radarsystem. Det krävs dock särskilda avtal för att möjliggöra det, då Samp/T som standard levereras med ett franskt radarsystem.

Det är oklart varför den svenska försvarsmakten ändå drivit igenom köp av systemet Patriot. Uppgifter som eventuellt skulle kunna kasta ljus över detta är hemligstämplade. Den enda offentliggjorda fördelen är att Patriot sägs ha en kortare leveranstid än Samp/T. Det är dock oklart om det stämmer.

Ett annat land som varit spekulant på det amerikanska luftvärnssystemet Patriot är Polen, som dock valt att inte köpa det, bland annat därför att man anser att det är oacceptabelt dyrt.