lawyer-in-office-2021-08-31-07-45-41-utc
Inrikes

Lukrativt att försvara gängkriminella

Publicerad 1/6/2022
Annons

Att försvara gängkriminella verkar vara det bästa sättet att tjäna pengar som offentlig försvarare. Under 2021 toppar advokater som försvarat sådana listan över de som tjänade mest.

Det är Dagens Juridik som begärt listan på de ut 20 advokater som fått mest i ersättning som offentliga försvarare under 2021. Där framgår det att advokater som representerat misstänkt gängkriminella toppar listan. De fem som ligger högst har vardera fakturerat över 9 miljoner kronor år 2021. Advokat Viktor Banke leder listan på 11 miljoner.

Han försvarade bland annat rapparen Frej Larsson med en friande dom i Högsta Domstolen och var involverad vid större gängrelaterade mål där bevis från det krypterade chattverktyget Encrochat stod i fokus. Året innan fakturerade han för cirka 8,6 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN: Gängkriminell samhällsinfiltration ”stort samhällshot”

Advokat Jonas Granfelt fakturerade år 2021 för nära 10 miljoner kronor. Även han har representerat misstänkta i gängrelaterad brottslighet, bland annat gängmordsärendet i Norrköping, där han företräder en 30-åring som åklagaren menar är en ledargestalt. Mannen dömdes till livstids fängelse för bland annat mord.

Även Neo Barsoum Barstedt toppar listan på nära 10 miljoner kronor och var försvarare i ett vapenbrottsmål i med samband till mordet på den 12-åriga flickan i Norsborg den 2 augusti 2020.

LÄS ÄVEN: ”Mycket framstående” advokater ska ha hjälpt kriminella: ”Polisen gjorde horhus”

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons