Norrbotten kommer  att husera ”världens nordligaste moské”, detta efter att Norrbottens muslimska center återigen har tagit upp projektet att bygga fastigheten. Samhällsnytt har tittat på en detaljplan som visar att området även ska få en orientalisk marknad. Detta för att ”öka interaktionen” i området.

Det var på torsdagskvällen som SVT uppmärksammade att den religiösa stiftelsen kommer att uppföra en moské på tomten mellan Hertsövägen och Avaviksvägen i Luleå.

LÄS ÄVEN: Växjö ska bygga ny jättemoské – har bett Saudiarabien om pengar

”Världens nordligaste moské”

Norrbottens muslimska center har under flera års tid planerat för moskébygget men ännu inte lyckats på grund av de höga kostnaderna. Nyligen fick centret en ny styrelse som har beslutat att inte ge upp drömmen att förverkliga vad man kallar ”världens nordligaste moské” genom donationer från muslimer i Sverige och i sociala medier.

Av den detaljplan som tidigare har lämnats in till Luleå kommun framgår även att en ”bazaar”, det vill säga en marknad, ska upprättas i området. Stiftelsen menar att deras moskéanläggning kan bidra till en ökad social interaktion i området.

Nedan följer en bild på den ritning som även finns illustrerad i detaljplanen:

Sverige är bördig mark för islam

Det är inte bara norra delen av landet som islamiseras. I det så kallade särskilt utsatta området Araby har stiftelsen Växjö muslimer med imamen Ismail Abu Helal i spetsen, som Samhällsnytt uppmärksammat vid flera tillfällen, lämnat in en bygglovsansökan om en jättemoské med 26 meter hög minaret och förskola. Det rapporterar statsradion.

LÄS ÄVEN: Imam i Växjö försvarar gulfstaters finansiering av ny jättemoské: ”De vill göra göra en god gärning”

År 2010 berättade imamen om potentialen för islam att få fäste i Sverige och bland svenskar.

– Sverige är ju faktiskt väldigt bördigt land för islam. Det skiljer sig väldigt mycket från länder i Europa. Folk är väldigt spontana och goda inombords och de kan ta till sig islam och islamska vanor, Insha’Allah, sade Abu Helal.

LÄS ÄVEN: Forskare: ”Inget västerländskt samhälle har lyckats integrera muslimer”

authorimage