En multisjuk kvinna som tvingades ta hand om sin coronasmittade styvfar kontaktade vården när hon själv fick symptom. Men vården nonchalerade kvinnans rop på hjälp och sade att hon skulle hålla sig hemma. Kort därefter avled kvinnan.

Kvinnan som var bosatt i Högsjö i Vingåkers kommun tillhörde en riskgrupp eftersom hon led av lungsjukdomen KOL och tidigare hade haft hjärtinfarkt, rapporterar SVT.

När hon insjuknade tog hon kontakt med vården vid flera tillfällen och framförde att hon befann sig i ett mycket dåligt hälsotillstånd. Enligt vittnesuppgifter från kvinnans son hade hon hela 40 graders feber i nio dagar. Men trots detta och faktumet att hon befunnit sig nära en coronasmittad person fick hon bara rådet att stanna hemma.

Kvinnan följde råden från sjukvården och stannade i hemmet. Men bara ett par dagar senare fördes hon akut till sjukhus där hon avled.

”Sjukvården visste att mamma var sjuk själv”

Kvinnans dotter har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). I anmälan påtalar dottern att sjukvården haft kännedom om att kvinnan var sjuk.

”Hon bad om att få komma in och testa sig och ännu mera efter att styvpappan blev bekräftad med covid-19. (…) Vi tycker att mamma borde ha blivit kallad direkt som han blev konstaterad som covid-19 patient eftersom sjukvården visste att mamma var sjuk själv.”

Duckar frågor

Region Sörmland avböjer att kommentera ärendet med hänvisning till att man inte uttalar sig i enskilda fall.

authorimage