När Malmö stad för två år sen avslöjades ha ordnat lyxbostäder till kriminella väckte det stor uppmärksamhet då dessa använde sina stödboenden till att bedriva kriminell verksamhet. Nu visar det sig att den uteblivna upphandlingen var olaglig och kommunen får böta.

Det var i oktober 2018 det framkom att ett företag utan upphandling fått uppgiften att ordna stödboenden till kriminella och utsatta. Syftet med dessa var att hjälpa individerna att komma in på rätt väg i livet och sluta med brott och droger. I stället blev det tvärtom.

En del av ett kriminellt gäng från Rosengård tillhandahölls en femrummare på 180 kvadratmeter i närheten av Malmö centralstation. Lägenheten var utrustad med öppen spis, balkong, mat och regelbunden städhjälp. Upplägget kostade kommunen 1 500 kr per dygn för den ena killen i gänget och 1 800 kr för den andra. Boendet användes som en bas för diverse kriminell verksamhet och förvaringsplats för droger och bomber.

Totalt har kommunen betalat 147 miljoner kronor för tjänsterna.

LÄS MER: Malmö Stad ordnade lyxlägenhet till kriminellt gäng – bas för droger och bomber

Nu har Konkurrensverket konstaterat att bristen på upphandling var olaglig och kräver via förvaltningsrätten att kommunen ska böta tio miljoner kronor.

Enligt Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig på Konkurrensverket, händer det att förvaltningsrätten kommer fram till en annan slutsats men oftast går man på deras linje.

– När en upphandlande myndighet inte har kontroll på vilka avtal som har ingåtts leder det till svårigheter att planera verksamheten. Även möjligheten att följa upp och kontrollera kvalitet på levererade tjänster försvåras avsevärt, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

– Det som köps in riskerar att bli dyrare och det finns dessutom en risk att den upphandlande myndigheten anlitar leverantörer som inte är lämpliga att göra affärer med.