Moderaterna blev överlägset största parti i skånska Staffanstorp med 43 procent av rösterna. SD blev tredje störst med 11 procent och då partierna ligger väldigt nära varandra politiskt avser man styra kommunen tillsammans genom ett gemensamt handlingsprogram.

I Skåne har partierna redan ett flertal kommunala samarbeten och i Staffanstorp har kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) en pragmatisk inställning till det politiska arbetet framöver.

– Under den här mandatperioden som har varit så har vi har märkt att SD ligger oss väldigt nära rent politiskt. I omröstningarna i kommunfullmäktige har man i de flesta fall stöttat vår politiska linje, säger Sonesson.

Då skillnaderna partierna emellan ska vara ännu mindre lokalt har det enligt Sonesson varit väldigt enkelt att lägga fram det gemensamma handlingsprogrammet som fokuserar på ordning och reda i skolan, äldreomsorgen, integration och utökad polisiär närvaro.

Man vill även införa ett tiggeriförbud och neka så kallade kulturella särkrav i kommunens verksamhet som också ska fredas från religiösa uttryck.