Norrtäljes M-pamp Bino Drummond svarar nu om den uppmärksammade chockhöjning av politikerlönerna i kommunen. Han påstår sig inte ha haft någon kännedom om höjningen trots att förslaget kom från Moderaterna i förhandlingarna med SD, KD och L. Samtidigt som M drev på för höjningen hade Drummond precis valkampanjat att ”stölden från skattebetalare måste stoppas”.

Tidigare har kommunstyrelsens ordförandes arvode beräknats till 60 procent av statsrådens arvode, men efter höjningen är det i stället 60 procent av statsministerns arvode som gäller. Detta innebär att kommunstyrelsens ordförande Bino Drummonds (M) arvode höjs från 87 000 till 110 400 kronor i månaden, vilket Samnytt rapporterade om.

LÄS ÄVEN: Chockhöjde politikerlönerna: ”Det är en fråga om prioriteringar”

Samtidigt får övriga kommunalråd och gruppledare en viss procent av Drummonds arvode. Sammanlagt kommer det att höja kommunens utgifter för politikerarvoden med flera miljoner kronor om året. Medan Drummond får 23 400 kronor extra i månaden, får vård- och omsorgspersonal nöja sig med 380 kronor mer.

I samband med valrörelsen kampanjade Drummond med budskapet att stölden från skattebetalare måste stoppas och att väljarna ”ska komma ihåg vems pengar politiker spenderar”.

Men redan i förhandlingarna med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna valde Moderaterna med Bino Drummond i spetsen att smyga in en kraftig höjning av sin lön – vilket övriga partier ska ha gått med på för att få igenom sin politik i det gemensamma majoritetsstyret.

Bino Drummonds Facebookoinlägg
Bino Drummond. Facebook

M-pampen svarar: ”Vi har lärt oss läxan”

I en intervju med lokaltidningen Norrtelje tidning på onsdagen medger Drummond att lönechocken har skadat förtroendet för kommunstyret men att både han och Staffan Tjörnhammar (M), kommunstyrelsens vice ordförande, ska sitta kvar.

LÄS ÄVEN: M-topp hånas efter girig lönekupp: ”Årets julklapp”

Drummond påstår sig nu vara nöjd med sin nuvarande lön. Detta trots att partiet i förhandlingar med SD, KD och L har drivit på för att hans lön skulle höjas med hela 27 procent utan tjänsteutlåtande och beslut i kommunstyrelsen.

– Men jag tror också att vi har lärt oss läxan här, trots att det är den här modellen man har använt under de senaste åtta åren att man presenterar kommunalråd, oppositionsråd och deras arvodering. Det är inte en framkomlig väg. Det blev lite snabbt, det blev lite fel och därför tror jag också att det är väldigt klokt att vara väldigt ödmjuk och dra tillbaka det, säger Drummond till Norrtelje tidning.

Drummond rentvår sig själv med att han inte har haft någon kännedom om sin nya rekordlön fram till någon timme före kommunfullmäktiges sammanträde. Han påstår sig enbart ha hört ”tissel och tassel i korridorerna” om den nya lönen.

SD påstår sig ha motsatt – men var med på höjningen

Drummond får frågan om SD var med på chockhöjningen. En fråga som även Samnytt ställde till SD:s gruppledare Andrea Kronvall. Kronvall påstår att SD Norrtälje motsatte sig M:s förslag – men några bevis för det har hon inte kunnat visa Samnytt. Drummond hävdar att SD var med på höjningen ”från början”.

LÄS ÄVEN: SD Norrtälje rentvår sig efter lönekuppen – men har inga bevis

– Den kommunikation jag har sett: ja, de var med på det från början. Sedan tror jag att alla partier måste ompröva sina beslut och sina ställningstaganden, precis som jag har gjort. Det jag tror är väldigt viktigt att komma ihåg däremot är att som kommunstyrelsens ordförande så är det ändå jag som har ansvaret allra ytterst för den majoritet som vi har bildat med 34 mandat. Jag hyser inget agg mot varken sverigedemokrater eller liberaler heller för den delen, säger Drummond om SD:s stöd i chockhöjningen.

På frågan om förtroendet är skadat svarar Drummond att det är ”naggat i kanten”. Det M-ledda styret ska nu backa från beslutet och ärendet ska hanteras i val- och demokratinämnden.

Bino Drummond (M) Facebook


LÄS ÄVEN: SD Norrtälje rentvår sig efter lönekuppen – men har inga bevis