I slutet av förra året beslutade Stockholms rödgröna styre att porta bensin- och dieselbilar från stora delar av de centrala delarna av huvudstaden. Oppositionen vill inte vara sämre och kommer nu med förslaget att man bara ska tillåta utsläppsfria fordon i hela innerstaden senast till 2030.

Vid årsskiftet förbjuds bensin- och dieselbilar att köra i 20 kvarter i Stockholm. Oppositionen i Stockholms stadshus vill inte vara sämre och tar nu rygg på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet men vill samtidigt gå ännu längre.

– Vi vill hjälpa stockholmarna att ställa om, säger oppositionsborgarrådet Christofer Fjellner (M) till DN.

LÄS ÄVEN: MP-beslutet: Bara elbilar i Stockholm 2024

Fjellner har storslagna planer för huvudstaden.

– Stockholm ska vara först in i framtiden och bli den första fossilfria huvudstaden i Europa. Men de slumpvist valda kvarter där den rödgröna majoriteten ska införa miljözon 3 från den sista december 2024 är bara symbolpolitik, det ger ingen nytta, säger han och vill att endast elbilar ska vara tillåtna i hela innerstaden till 2030.

För att klara elektrifieringen vill han se en massiv satsning på laddkapacitet.

MP-kritik

Från Miljöpartiet kommer kritik.

– Men vi tror på tydliga spelregler. När ska Moderaterna starta processen för en utsläppsfri innerstad 2030? När man skjuter något på framtiden behöver man inte gå från ord till handling, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).

LÄS ÄVEN: Stockholms rödgröna styre höjer p-avgifter med tusentals kronor