Frankrikes president Emmanuel Macron får kritik för att sakna empati. Detta efter att ha uttryckt förhoppningen att 73-åriga Gula västarna-demonstranten och mormodern Genevieve Legay ”lärt sig en läxa” efter att hon fällts till marken av kravallpolis och krossat skallbenet.

Samhällsnytt har tidigare skrivit om incidenten som inträffade i Nice i helgen i samband med att polisen gjorde en rusning mot demonstranterna. Macron befann sig i området för ett möte med den gästande kinesiske diktatorn Xi Jinping och skickade då via lokal media en hälsning till Genevieve Legay om att han hoppades att hon snart skulle tillfriskna men också att hon kanske lärt sig en läxa.

LÄS MER: 71-åring skallskadad när polisen konfronterade Gula västarna

Uttalandet har väckt kritik, bland annan från anhöriga till Genevieve Legay som anser att polisen använt övervåld mot fredliga demonstranter och som även gjort en anmälan om händelsen. Familjens advokat säger i ett uttalande att man som president inte talar på det okänsliga sättet om en äldre kvinna som ligger skadad i en sjukhussäng.

Macron sade också till den Nice-baserade tidningen att han inte tycker att skröpliga äldre människor bör vara ut och demonstrera på platser där det finns risk att man blir knuffad och att Legay inte borde ha försatt sig i den situationen, något som tolkas som att Macron menar att hon har sig själv att skylla.

Kritik har också kommit från andra håll, där man menar att Macron snarare har något att lära av Legay än att hon är i behov av några pekpinnar från honom.

Kritiserats tidigare
Macron har vid flera tillfällen tidigare ådragit sig kritik för ett antal arroganta och nedlåtande kommentarer mot deltagare i Gula västarnas demonstrationer, fransmän som under regeringens styre har svårt att få ekonomin att gå ihop.

En arbetslös trädgårdsmästare som beklagade sig för att inte få något jobb fastän han lämnat in hundratals ansökningar, avfärdades av den franske presidenten med kommentaren att mannen endast behövde gå tvärs över gatan för att få ett jobb.

Macron har även uppmanat fattigpensionärer som protesterat mot sina låga pensioner att ”sluta kverulera” och beskrivit demonstranter mot hans arbetsmarknadspolitik som ”dagdrivare”.