Frankrike förbereder ”som en sista utväg” kemiska vapen som kan spridas ut i Paris för att hålla upploppsmakarna som anslutit sig till Gula västarnas protester mot Macrons politik borta från viktiga byggnader, däribland den världsberömda Triumfbågen som redan attackerats.

Det handlar enligt uppgift bland annat om ett fysiskt försvagande tårgasliknande pulver som sätter våldsverkare ur spel och som på så kort tid som 10 sekunder kan spridas över ett område motsvarande sex fotbollsplaner från ett antal bepansrade fordon som nu görs i ordning. Planerna är ett uttryck för polisens och Macron-regeringens desperation över att inte få upploppsmakarna under kontroll.

Sedan tidigare används vattenkanoner och tårgas mot våldsverkarna. Under de senaste oroligheterna på lördagen greps 168 huliganer bara i Paris.

Oroligheterna har nu pågått i fem veckor, i huvudsak koncentrerat till helgerna, och har eskalerat. Det kemiska vapnet ska nu användas när inget annat hjälper när våldsverkare försöker forcera kravallstaket.

Beslutet är kontroversiellt eftersom Frankrike i likhet med ett stort antal andra länder har skrivit på en Haag-konvention som förbjuder användning av kemiska vapen. Om de kommer till användning blir det i så fall första gången någonsin i Frankrike.