I en debatt i EU-parlamentet på tisdagen gick Frankrikes president Emmanuel Macron till hårt angrepp mot de nationalistiska strömningarna i Europa. Han liknade att vara nationalist vid att bedriva inbördeskrig.

Den franske presidenten deklarerade att han vill utrota nationalismen i Europa. Macron deklarerade samtidigt att han vill ge EU mer makt och pengar och ges möjlighet att beskatta alla EU:s medborgare federalt, bland annat för att finansiera den utomeuropeiska migrationen.

Macron fick applåder av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som menade att den franske presidentens inställning ger Europa hopp. Reaktioner från parlamentet var blandade inför den av Macron utstakade vägen mot mer federalism och överstatlighet och mindre nationellt självbestämmande.

På torsdag träffar Macron Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett försök att få med sig den tyska regeringen på mer långtgående EU-planer. Detta inför ett toppmöte i slutet av juni där viktiga beslut om EU:s framtid ska fattas.