biden-andersson-niinisto
InrikesUtrikes

Magdalena Andersson i toppmöte med Joe Biden om Nato

Publicerad 5/19/2022
Annons

På torsdagens seneftermiddag svensk tid höll USA:s president Joe Biden pressträff flankerad av Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö. Detta efter ett toppmöte i Vita huset om den svenska och finska anslutningen till Nato.

Det var vid 15-tiden svensk tid som toppmötet mellan statsminister Magdalena Andersson, Finlands president Sauli Niinistö och USA:s president Joe Biden inleddes i Vita huset. Efter timmars överläggning klev trion ut ur byggnaden för en gemensamt presskonferens i rosenträdgården.

Finländske presidenten höll patriotiskt tal

Niinistö försäkrade att Finlands beslutsprocess att på rekordtid gå från nej till ja beträffande medlemskap in Nato varit ”mycket grundlig”. Han berömde också det finländska folket för dess patriotism och vilja att försvara sitt land som han fastslog som ”bland de starkaste i hela världen”.

Sveriges försvar ”sofistikerat” enligt Magdalena Andersson

Nationalistiskt patriotiska brösttoner är mer kontroversiellt i Sverige och när det var Magdalena Anderssons tur att ta till orda valde hon i stället att rikta sitt beröm till det ”sofistikerade försvar” som hon anser att Sverige har och menade kan berika Nato.

Det svenska försvaret har i sin marknadsföring de senaste åren profilerat sig i genus-, hbtq- och etniska mångfaldsfrågor. Den territoriella försvarsförmågan är det däremot sämre beställt med. Mindre delar av landet kan som mest försvaras i en vecka men större delen av landet inte alls mot en invasion.

Andersson uttryckte också hopp om att själva anslutningen till Nato ska gå lika snabbt som regeringens beslutsprocess inför att lämna in en ansökan. Hon vidgick att problemen med Turkiet, som än så länge motsätter sig ett svenskt Natomedlemskap och kan stoppa den med ett veto, ännu inte är lösta men att man ”för en dialog”.

”Har krigat ihop förr” påminde Biden

Biden uttryckte i sitt tal stolthet över att välkomna de två nordiska länderna in i Nato som han kallade ”historiens mäktigaste och mest kraftfulla militära allians”. Den amerikanske presidenten försäkrade inför den samlade pressen att Sverige och Finland har ”USA:s fulla och totala stöd” för ett Natomedlemskap.

Han klargjorde samtidigt att det inte är några helt nya militära bekantskaper som görs eftersom Sverige och Finland tidigare ”slagits sida vid sida” med amerikanska trupper i de invasionskrig som USA företagit runtom i världen.

Turkiet nöt kvar att knäcka

Beroende på om Sverige kan blidka Turkiet som bland annat krävt utlämning av ett stort antal PKK-terrorister som man menar att Sverige skyddar är tanken att behandlingstiden för medlemskap ska klaras av på ett par veckor. Den förhoppningen uttryckte Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg (S) i ett uttalande där han samtidigt avvisade tanken på att behandla de två ländernas ansökningar separat och eventuellt bevilja Finlands men avslå Sveriges.

Tidigare har utrikesminister Ann Linde (S) varit i Turkiet för en charmoffensiv och försök att tina upp de frostiga relationerna. Efter att ha misslyckats har stafetten gått till överbefälhavare Micael Bydén som uppger att han i varje fall upprättat en dialog med sin turkiska motsvarighet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
841Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons