magdalena-andersson-93883

Faksimil SVT

Inrikes

Magdalena Andersson vald till ny S-ledare – lovar knäcka gängen

Publicerad 11/4/2021
Annons

Socialdemokraternas partikongress valde på torsdagen Magdalena Andersson till ny partiordförande och direkt har spekulationerna om Sveriges eventuellt första kvinnliga statsminister börjat.

Att Andersson skulle ta över efter Löfven var väntat då hon var enhälligt nominerad från alla partidistrikt.

– Jag är både hedrad och glad. Jag känner stor ödmjukhet inför uppgiften, men framför allt är jag enormt taggad på att leda vårt stora och stolta parti, sa Andersson efter beslutet.

Hon pekar ut tre punkter partiet nu ska jobba för: att ta tillbaka ”den demokratiska kontrollen” över välfärden, att bekämpa klimatkrisen och att stoppa segregationen och brottsligheten.

– Jag kräver att vi vänder på varenda sten för att bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap. Vi ska göra det på det sätt som socialdemokrater alltid har gjort. Vi ska säga som det är och göra det som krävs.

Första kvinnliga statsministern

Ifall C och V släpper fram henne i den kommande omröstningen i riksdagen kan Andersson bli Sveriges första kvinnliga statsminister, något Socialdemokraterna lagt stor vikt vid.

”Överväger Nooshi Dadgostar på allvar att stoppa Sveriges första kvinnliga statsminister? Exakt ett hundra år efter införandet av den kvinnliga rösträtten”, skrev Margot Wallström (S) i ett inlägg på Facebook nyligen.

Skulle Magdalena Andersson bli en bättre eller sämre statsminister än Stefan Löfven?

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons