52-årige sjukpensionären Magnus Stålnacke är ett i raden av den rödgröna energipolitikens offer. Han och hans sambo fick en chockräkning för eluppvärmningen under december – tre gånger så hög som innan elkaoset bröt ut. när räkningen betalas kommer paret inte att ha råd med mat. Om man beviljas ett banklån kan det vara räddningen, om inte kan Magnus och sambon tvingas gå från gården de älskar att bo på.

Magnus och sambon flyttade ut på landet utanför Sala för att komma ifrån storstadsstressen de upplevde i lägenheten i Stockholm. Tillvaron i det gamla 1800-talstorpet har varit en lisa för själen – fram till nu. Den rödgröna regeringens förment ”klimatsmarta” energipolitik som resulterat i totalt kaos på elmarknaden hotar nu hela parets tillvaro.

– Vi kommer kanske bli tvingade att sälja allt, säger Magnus i en intervju med Aftonbladet.

Ska ut med 15 000 kronor för elen

Den senast tidens skenande elpriser har kört Magnus och sambons hushållsekonomi i botten. Man har nu att välja på att betala elräkningen på dryga 9 000 kronor för december plus den fasta avgiften från statliga Vattenfall på ytterligare 6 000 kronor eller att äta. Båda delarna finns det inte pengar till.

Ett banklån kan eventuellt skjuta hushållets ekonomiska sammanbrott på framtiden men som sjukpensionär är det inte säkert att Magnus får ja från banken. Då blir det att lämna hem och härd och ge sig ut på den likaså genom ogenomtänkta politiska beslut krisande bostadsmarknaden – för att hitta en lägenhet.

– Jag har inte kunnat sova. Tankarna snurrar, jag vet inte hur vi ska klara det här, säger Magnus förtvivlat.

Tvingas elda med ved – med stora CO2-utsläpp

De saftiga räkningen kommer trots att paret gjort allt för att dra ned på elförbrukningen under december, bland annat genom att ha luftvärmepumpen igång och att elda i vedspisen. Det sistnämnda har man gemensamt med många villaägare, vilket dock ur klimat- och miljösynpunkt.

Vedeldning släpper inte bara ut stora mängder CO2 i atmosfären utan också en hel del giftiga ämnen, i synnerhet när man på grund av elkrisen ofta tvingas använda ved i förtid som inte hunnit torka ordentligt.

Att efter sex år på den pittoreska landsbygden med höns, kaniner och hundar kanske tvingas till någon socialt och kriminellt utsatt betongförort vore en dramatisk sänkning av Magnus och sambons livskvalitet. Men så kan det bli på grund av de styrande rikspolitikernas ogenomtänkta beslut.

Norska regeringen kompenserar – den svenska säger nej

I Norge stiger också elpriserna men där har regeringen beslutat erkänna sina energipolitiska misstag och så långt möjligt hålla medborgarna skadeslösa. Detta genom att ekonomiskt kompensera dem för stora delar av prishöjningarna.

Det har den svenska S-regeringen sagt blankt nej till. I ett uppmärksammat uttalande vältrade statsminister Magdalena Andersson i stället över ansvaret för elkaoset på de svenskar som inte bundit sina elavtal.

Magnus är starkt kritisk till att den svenska regeringen sitter med armarna i kors och ser på medan folk fryser i utkylda bostäder, ser sin privatekonomi raseras och tvingas bort från sina hem. Detta samtidigt som staten drar in miljarder till statskassan i skatter och avgifter på de skenande elpriserna.

– Det är inte bara vi som har drabbats av det här, utan många andra. Regeringen borde göra som Norge och betala hälften av elkostnaderna för folk som drabbas. Eller sänka energiskatten, säger Magnus.

Kör laddhybridbilen på bensin – har inte råd att ladda

En annan ur miljö- och klimatsynpunkt kontraproduktiv konsekvens av den rödgröna energipolitik som lett till priskaos är att elen nu är så dyr att de som har hybridbilar väljer att köra på bensin i stället för el. Magnus och sambon tillhör den skaran.

– Vi har en laddhybrid som vi nu inte har råd att ladda med ström så vi tvingas köra på bensin konstant. Det motverkar väl regeringens klimatmål?

Höga elpriserna spås fortsätta

Experter som Aftonbladet talat med säger att Magnus och sambon inte kan räkna med någon normalisering av elpriserna under januari och februari. Om paret beviljas ett banklån för att betala elräkningen för december befinner man sig i en ännu mer ekonomiskt prekär situation när januariräkningen ska betalas och man dessutom har en bankskuld. Och så vidare…

Magnus ser med den prognosen inte något ljus i slutet av tunneln. Mycket talar för att han och sambon tvingas bort från sitt hem till följd av den rödgröna regeringens energipolitik.

– Vi kommer nog att bli tvingade att sälja allting, flytta härifrån. VI har inte råd att leva såhär. Vad är det staten vill att vi ska göra? Vi blir kanske tvungna att flytta till en lägenhet. Och det är ju omöjligt att få tag i också, konstaterar Magnus uppgivet.