Vaccinpass har framställts som ett sätt att öppna upp samhället trots rådande restriktioner. De som kan uppvisa fullständig vaccination ges tillbaka de fri- och rättigheter vi tidigare tog för givna medan ovaccinerade tvingas leva med fortsatt och permanent begränsad tillgång till samhället, något som i Frankrike liknats vid hälsoaphartheid.

Hur de olika riksdagspartierna ser på vaccinpass skiljer sig men, enligt statstelevisionen, är en majoritet av dem positiva eller åtminstone öppna för att närmare utreda hur vaccinpass skulle kunna införas i Sverige.

Varken Sverigedemokraterna eller Miljöpartiet har ännu tagit ställning i frågan. Enligt enkäten som SVT skickat till partierna är det endast Vänsterpartiet än så länge som säger ”nej”. Partiets socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö menar att det lätt kan leda till att även andra krav börjar ställas för att få röra sig fritt i samhället.

Liberalerna och Moderaterna vill att vaccinpass ska kunna användas i exempelvis restauranger och på evenemang medan Kristdemokraterna, som även de i grunden är positiva till vaccinpass, anser att de endast ska behövas vid större evenemang.

– Det är rimligt att man återfår sin frihet efter att ha tagit sina vaccinationer, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

LÄS ÄVEN: Covidsyndare jagas med ansiktsigenkännande teknik och geolokalisering

Svenskar väntas inte protestera mot vaccinpass

Centerpartiet är mer återhållsamma och uppger att de inte är odelat positiva, på grund av den begränsade friheten, men utesluter inte ett införande.

– Att införa någon form av tvång, vilket krav på vaccinationspass är, riskerar att öka människors misstro mot vaccination. Slutligen kan det ge människor en falsk trygghetskänsla, säger Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Anders W Jonsson.

Socialdemokraterna säger än så länge ”kanske”. Regeringskansliet undersöker om det är en lämplig väg att gå. S menar att en möjlighet kan vara att, med stöd av covid-19-lagen, införa krav på genomförd vaccination för vissa typer av verksamheter.

Samnytt har vid flera tillfällen skrivit om de massiva demonstrationer med flera hundratusentals deltagare som pågår mot restriktioner och vaccinpass, bland annat här, här och här. Att ett liknande motstånd skulle uppstå i Sverige tror inget av de tillfrågade partierna, enligt SVT.

Källa: SVT