Förtroendet för regeringens ledarskap är alarmerade lågt samtidigt som stödet för Sverigedemokraterna är högre än någonsin. Detta framgår av Novus samt SvD/Sifos senaste opinionsundersökningar.

Trots gammelmedias ihärdiga försök att rikta svenskarnas fokus mot klimatfrågor, med den unga klimatalarmisten Greta Thunberg som galjonsfigur, visar Novus senaste undersökning att vad svenskarna anser viktigast just nu är sjukvården, invandring och integration samt lag och ordning.

Jämställdhetsfrågan har helt fallit bort från topp-tio-listan av de viktigaste frågorna. I stället är det de höga skatterna som åter är tillbaka på listan.

Bara fyra procent känner sig trygga
Novus undersökning har även tagit fram hur trygga väljarna känner sig med det politiska ledarskapet. Novus ställde frågan: ”I vilken omfattning känner du dig trygg med det politiska ledarskapet i Sverige idag?”.

Endast fyra procent av de tillfrågade anser sig mycket trygga med landets ledarskap. Hela 55 procent uppger att de är mycket eller ganska otrygga. 37 procent anser sig ganska trygga medan 4 procent inte vet hur de känner.

Rekordhögt stöd för SD
Samtidigt visar SvD/Sifos mätningar för september att Sverigedemokraternas stöd nu är större än någonsin.

Li Bennich-Björkman, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, säger till SvD att det finns ett starkt missnöje bland väljarna i de frågor som SD ofta förknippas med, exempelvis lag och ordning och invandring.

SvD/Sifos mätning visar att SD ökar från 18,2 procent av väljarstödet i augusti till 20,2 procent i september och är därmed näst största parti.

– Det är över en femtedel som sympatiserar med SD, det är verkligen en hög siffra. De här mätningarna är hela tiden tecken på ett misstroende mot det vi kallar de etablerade partiernas trovärdighet och legitimitet, säger Li Bennich-Björkman.