riksdagen

Foto: Camelia.boban, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Majoritet i riksdagen emot regeringens lättnader i gymnasielagen

Publicerad 12/1/2020
Annons

På tisdagen står det klart att det finns en riksdagsmajoritet som är emot regeringens förslag för att genomföra lättnader i den så kallade gymnasielagen för tusentals afghanska män utan asylskäl.

I går måndag rapporterade Samhällsytt om att Centerpartiet, som möjliggjorde att lagen klubbades igenom i riksdagen 2018, nu plötsligt säger nej till regeringens förslag – detta trots att man själva nyligen efterlyste lättnader med hänvisning till pandemins effekter.

LÄS ÄVEN: Klart: 9 000 afghaner utan asylskäl får stanna

Initialt påstods lagen syfta till att ge gruppen en chans att studera på gymnasiet och sedan ett permanent uppehållstillstånd ifall man hittade en fast anställning inom en viss tid. Allteftersom har dock bland andra Miljöpartiet försökt få till ändringar för att underlätta för afghanerna att stanna.

I början av oktober föreslog S och MP tillsammans ett flertal förändringar i lagen, bland annat att en tidsbegränsad anställning i ett år i stället för två ska räcka för att få uppehållstillstånd.

Majoritet emot

Efter Centerpartiets besked på måndagen stod det på tisdagen klart att en majoritet i riksdagens socialförsäkringsutskott är emot.

– Vi har precis fattat beslut om att vi vill att riksdagen ska uttala för regeringen att de inte ska genomföra den här förändringen, säger Maria Malmer Stenergard, migration- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna, till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill halvera jobbkrav för ”ensamkommande” från nästa vecka

– Nu måste regeringen lyssna på riksdagen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons