malmö-stadshus-broccoli

Mrkommun, CC BY-SA 3.0 / fir0002 flagstaffotos [at] gmail.com Canon 20D + Tamron 28-75mm f/2.8, GFDL 1.2

Inrikes

Malmö stad förbjuder kött på menyn

Publicerad 2/7/2023
Annons

Nu ska alla konferensluncher för anställda och politiker i Malmö kommun bli utan kött och samtliga 28 000 berörda påtvingas vegetariska eller veganska alternativ. Alla är dock inte förtjusta i det nya upplägget.

Sedan tio år tillbaka har Malmö stad haft ambitionen att servera mat med minskad så kallad klimatpåverkan vilket lett till att det idag serveras betydligt mer vegetariskt i skolmatsalar och på äldreboenden. Mellan 2010 och 2019 minskade Malmö stads köttinköp med 41 procent.

2021 upptäckte miljöförvaltningen att representationsmaten stack ut och att där ”finns en tradition att servera kött vid högtidligare tillfällen”.

LÄS ÄVEN: Krossade insekter nu del av många matprodukter i EU

Nu ska det bli ändring även på det området med nya direktiv:

All mat som serveras ska vara vegetarisk/vegansk i enlighet med Malmö stads miljöprogram samt Malmö stads matpolicy. För middagen på kvällen är standard vegetariskt men det är möjligt att beställa annan proteinkälla i form av kyckling eller fisk.

Huvudregeln för middagar på konferenser är att de ska vara vegetariska/veganska medan det på konferensluncher inte finns några möjligheter överhuvudtaget att servera kött, fågel eller fisk. I upphandlingsunderlagen står att vegetariskt/veganskt är ”ett krav” för lunchen samt att smörgåsar som serveras i samband med fika ska ha ”vegetariskt pålägg”.

Sedan tidigare har kommunfullmäktige beslutat om målet att stadens verksamheter ska nå nettonollutsläpp senast till 2030.

Föredrog grissida

Men alla är inte förtjusta i det nya upplägget. Då gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden höll en tvådagarskonferens i januari serverades vegetarisk lunch båda dagarna.

– Jag och flera andra bokade istället bord på en restaurang där vi åt grissida. Vegetarian- och vegantalibaner huserar i politiken nu, säger nämndens vice ordförande John Roslund (M) till Sydsvenskan.

LÄS ÄVEN: FN uppmanade att äta insekter – serverar kött på egna klimatkonferensen

Roslund arbetar som lärare i Malmö stad och påtvingas vegetarisk lunch tre dagar i veckan. Han understryker att ”en våldsamt stor majoritet” i samhället är köttätare och att man nu kämpar febrilt för att göra denna stora majoritets mat till specialkost.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
859”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons