Malmö stad har för dyra pengar upphandlat digitala lås för hemtjänsten som nu visar sig inte fungera. Det beror på att låsen enbart kan styras med mobiltelefoner som har operativsystemet Windows. I oktober 2017 meddelade tillverkaren Microsoft att man lägger ned operativsystemet för mobiltelefoner och därmed blir låsen i Malmö oanvändbara i annat än äldre telefoner.

Det var år 2015 som Malmö stad skulle modernisera och förenkla i hemtjänsten genom införandet av digitala lås och på det sättet slippa använda nycklar och istället öppna dörrar till äldre och sjuka genom mobiltelefonen, rapporterar Sydsvenskan (2019-02-12).

LÄS ÄVEN: Malmö Stad ordnade lyxlägenhet till kriminellt gäng – bas för droger och bomber

Digitala lås är något som blir allt mer populärt i landet. Utlåtanden från aktörer i branschen indikerar en ökande efterfrågan på sådana lås eftersom det förenklar dörröppning där exempelvis städpersonal eller hantverkare eller, som i det aktuella fallet, hemtjänsten där man annars måste hantera en stor mängd nycklar.

I oktober 2017 flaggade tillverkaren Microsoft att man inte längre satsar på att stödja digitala lås och att man dessutom kommer att lägga ned sitt operativsystem, vilket leder till att låsen blir obrukbara. Den informationen är något som Malmö stad missade. Därför fortsatte staden sitt projekt med digitala lås av en typ som endast är kompatibla med mobiltelefoner som har operativsystemet Windows.

LÄS ÄVEN: Skattepengar gick till gängkriminellas skidresa och hotell

Ingen mobiltillverkare använder längre Windows och Microsoft har därför beslutat lägga ned mobilversionen av sitt operativsystem. Samtidigt har Malmö beställt 1 200 lås för detta operativsystem, varav 400 är redan monterade på dörrar i staden till en kostnad av en miljon kronor för skattebetalarna.

Kritik
I sociala medier är det många som reagerar kritiskt på Malmös misskötta moderniseringsprojekt. En person skriver att staden nu har bränt miljoner skattekronor av äldreomsorgsbudgeten på något som är helt oanvändbart och karakteriserar det som dåraktigt.

https://twitter.com/karlohlsson/status/1095638959751872512