Polismästaren i Malmö har skrivit ett brev till särskilt utvalda kriminella. I brevet uppmanar han dem att ta emot hjälp för att sluta med grov brottslighet och därmed undvika döden. Han vädjar också i brevet om att de inte ska döda någon – för att slippa hamna i fängelse.
Hittills har det skett 27 stycken skjutningar i Malmö under 2019. Förra året konstaterade polisen 47 skjutningar. 2017 var det 65 skjutningar. I mars i år var Malmö skjutningsfritt – den första skottfria månaden på tre år.
Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, kommenterade det då i Kvällsposten. Han sa att det berodde på en rad omständigheter. Nu berättar han att polisen i Malmö fått signaler som väckt oro. Sintéus berättar dock inte hur polisens underrättelseexperter blev varse informationen om vad som höll på att hända.
– Vi var i ett läge när vi valde att kyla av Malmö. Vi ökade väsentligt trycket mot de personer som var riskfaktorer, säger han till Expressen.
Polisen får kontinuerligt uppdateringar med information om kriminella från polisens underrättelseenheter. Rapporter och analyser redovisas regelbundet i ett strategiskt råd där Malmöpolisen och regionala utredningsenheten har ett nära samarbete.
Dessa kriminella personer är också målgruppen för ett speciellt brev som polismästaren har skrivit. Brevet är en del av det så kallade Sluta skjut-projektet. I metoden ingår en kartläggning av vissa kriminella.
– De har stor våldsaktivitet och visar att de är beredda att använda grovt våld. Vi har identifierat dem efter noggranna bedömningar, satt oss ner och ställt frågan vilka åtgärder vi behöver göra mot varje enskild person som vi valt ut, säger Stefan Sintéus till Expressen.
Brevet innehåller uppmaningar som “vi vill inte att du ska dö”, “vi vill inte att du ska döda någon annan” och “det är nya spelregler i Malmö från och med nu”. Man uppmanar även den kriminella mottagaren av brevet att berätta om detta för andra kriminella personer de umgås med.
Kommunpolisen Glenn Sjögren söker upp de kriminella tillsammans med en kollega, socialförvaltningen och frivården – och brevet från polismästaren.
– Vi har gjort cirka 29 sådana hembesök. Det är bara en person som vägrat ta emot oss, konstaterar Glenn Sjögren.
Syftet är att få tungt kriminella i Malmö att sluta skjuta. Projektet har pågått i över ett år och avslutas den sista januari 2020. Då ska det utvärderas av BRÅ och forskare vid Malmö universitet.
Sluta skjut-projektet har fått kritik för att vara ineffektivt och naivt. Nyligen anhölls personer som ingår i projektet för grovt vapenbrott.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.