Nyligen uppmärksammades det i sociala medier att Malmö kommun har en ”skatesamordnare” anställd på heltid. Något som väckt både skratt och irritation hos många. Gustav Svanborg Edén är mannen som är världens första och enda person att inneha detta yrke. Något han uträttat efter att ha erhållit sin unika titel är bland annat att segregera män och kvinnor i skateparker för att öka jämställdheten.

I Sverige är Malmö Kommun den överlägset största mottagaren av bidrag från det kommunala utjämningssystemet. Över 4,5 miljarder kronor per år krävs i tillskott från staten och vinstdrivande kommuner för att landets tredje största stad med omnejd ska gå plus minus noll.

Nyligen har besparingar utlysts på en rad områden. Malmö anser dock inte att det är aktuellt att skära ner på deras ”skatesamordnare”.

Gustav Svanborg Edén heter miljöpartisten som under hela sex års tid jobbat som just detta för kommunens räkning. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att planera skate-evenemang, hålla föredrag utomlands om den svenska skateboardscenen samt lyfta fram skateboardåkande kvinnor.

Exkluderar manliga skateboardåkare för att öka jämställdhet
Gustav Svanborg Edén jobbar aktivt för att förändra bilden av skateboardåkare. Under ett föredrag visar han upp en karikatyrbild av en manlig skateboardåkare följt av ett foto på fem kvinnor hållande skateboards, och frågar publiken retoriskt om ”skatare ser ut såhär, eller såhär?”.

Vid 23.45 in i klippet kan ni se delen där manliga skateboardåkare ifrågasätts:

”Tack gode Gud, så växer kvinnligt deltagande inom skateboarding!” utbrister han senare under samma föredrag.

Svanborg Edén menar att sporten varit ”styrd av unga män” under lång tid och att man i Malmö kommun satsat hårt på att öka jämställdhet och deltagande bland kvinnor, bland annat genom att exkludera männen.

Genom att erbjuda kvinnor separata tider i Malmös skateparker uppges att man ”genererat positiva resultat”. Kvinnor behöver ett ”särskilt utrymme fritt från intensivt manligt testosteron”, hävdar Svanborg Edén.

Prioriteringen hånas på Facebook
Men på Facebook ifrågasätts nödvändigheten i Svanborg Edéns yrke. Vissa kommentarer är positiva, och menar att det är en investering som kommer ge positiv ekonomisk utdelning.

Men de allra flesta är kritiska i någon form, och många ställer sig tveksamma till om en sådan tjänst är något som behövs.

”En hittepåtjänst” skriver en användare.

”Min skatt går till Malmö. Blir lack, uppriktigt sagt”, skriver en annan.

”Samtidigt går Malmö med ett hiskeligt underskott, sköt kommunens kärnuppgifter och lägg ner resten så kanske underskottet minskar” menar en tredje.

Hans Westlund