En sjuksköterska inom vården i Malmö uttrycker sig på ett sätt i sociala medier som många reagerar på. Bland annat skriver han ”vi huggar och delar dina organ ända tills du dör”. Nu försvaras han av enhetschefen Charlotte Crafoord-Larsen.
– Du vet inte att det är han som har skrivit det, så du kan inte säga att han har skrivit det! säger hon till Samnytt.

Det är under söndagskvällen som pressfotografen Roger Sahlström reagerar på en starkt formulerad kommentar som han fått på sin Instagramsida. Kommentaren är skriven på en kort video från februari i år, där han river ned en Israelfientlig dekal.

”En vacker dag kommer du att finna dig själv omgiven av araber från alla håll och kanter, ensam och oskyddad. Då kommer du att bli slaktad medan du är vid medvetande, och du kommer att se hur vi huggar och delar dina organ ända tills du dör. Ingen USA, England eller Bibi kommer att skydda din röv. Världen är liten, kom ihåg det!” lyder kommentaren.

”Bibi” syftar på Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, och är ett smeknamn som ofta används om honom i Mellanöstern.

Faksimil
Faksimil

Inget hot mot Sahlström

Roger Sahlström berättar att kommentaren är en av flera under det inlägget. Den är inte direkt riktad mot honom, utan möjligen mot en annan användare som ”taggats” i den: En homosexuell man bosatt i Malmö med judisk anknytning.

Den taggade mannen har bland annat lagt upp en bild på sig själv där han står med kippa framför Klagomuren i Jerusalem.

– Jag såg inlägget för att jag fick en avisering, förklarar Roger Sahlström för Samnytt.

– Det är inget hot direkt riktat mot mig, men det är fortfarande väldigt allvarligt det han skriver.

Sjuksköterska i Malmö

Mannen som skrivit inlägget om att bli slaktad av araber är själv arab. Han heter Ibrahim Abdelhay, är 36 år gammal, kom till Sverige i januari 2013 men är enligt Migrationsverket svensk medborgare sedan 2018.

Faksimil

Bilder som Ibrahim Abdelhay själv lagt upp i sociala medier visar att han arbetar som sjuksköterska i Region Skåne.

Löneadministratörer på Malmö universitetssjukhus bekräftar för Samnytt att Abdelhay arbetar på sjukhuset sedan 2014. Han har tidigare arbetat som sjuksköterska i Jordanien, men uppges nu vara legitimerad sjuksköterska i Sverige.

Löneadministratörerna vill emellertid inte svara på vilken avdelning den 36-årige araben jobbar på, eller vad han har för arbetsuppgifter.

”Inga kommentarer”

Charlotte Crafoord-Larsen är enhetschef för Geriatrisk akutvårdsavdelningen på Malmö universitetssjukhus i Malmö. Det är hon som är Ibrahim Abdelhays närmsta chef. Hon säger att hon pratat med Abdelhay om inlägget.

– Absolut. Vi arbetar ju här enligt våra rutiner angående det. Vi vet ju fortfarande inte om det är han som har gjort det. Det vet man inte, säger hon till Samnytt.

Men har ni pratat med honom om det?

– Absolut!

Nekar han till att ha skrivit det?

– Jag kan inte säga någonting, och jag har inga kommentarer.

– Du vet inte att det är han som har skrivit det, så du kan inte säga att han har skrivit det!

LYSSNA: Här är hela intervjun med enhetschefen

Charlotte Crafoord-Larsen tillsammans med S-ledaren Magdalena Andersson. Linkedin

”Ska inte jobba inom vården”

Samnytt har sökt Ibrahim Abdelhay, men inte fått tag på honom. Han har efter händelsen tagit bort inlägget på Instagram och stängt såväl sitt Instagramkonto som sin Linkedin-profil.

Roger Sahlström tycker dock det är olämpligt att personer som har den typ av åsikter som Ibrahim Abdelhay uttrycker arbetar inom vården.

– En sådan människa ska inte jobba inom vården. Punkt, säger han.

– Jobbar man inom offentligheten på något sätt eller med ett yrke där man ska ta hand om andra människor. Har man de här åsikterna så har man inte i det yrket att göra, säger Roger Sahlström.

LÄS MER: Max, 43, om inlägget från sjuksköterskan – ”Tror att jag är jude”

Fotnot:
Polismyndigheten Region Syd berättar för Samnytt att den utpekade sjuksköterskan Ibrahim Abdelhay gjort en egen polisanmälan, där han påstår att det är någon annan som skrivit inlägg och skickat meddelanden i hans namn på sociala medier.