gränsovergång grekland turkiet 7834663

Gränsövergång mellan Turkiet och Grekland.

Utrikes

Man dömd till 1489 års fängelse för smuggling av illegala migranter

Publicerad 12/20/2017
Annons

➤ En domstol i norra Grekland meddelade i dagarna dom mot 23 personer som smugglat illegala irakiska och syriska migranter till landet över den turkiska gränsen. Domerna sträcker sig från 8 till 1489 års fängelse.

I Sverige dömdes nyligen tre SVT-medarbetare med utrikeskorrespondenten Fredrik Önnevall i spetsen för människosmuggling. Påföljden blev villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Åklagaren hade yrkat på tre månaders fängelse. I Grekland – varifrån nämnda SVT-team smugglade en person – ser man lite allvarligare på den här sortens brott.

En ledare för en människosmugglarliga dömdes nyligen av en domstol i Thessaloniki till inte mindre 1489 års fängelse. Den mildaste påföljd som avkunnades var åtta års fängelse. Totalt avkunnades fällande domar mot 23 ligamedlemmar.

Den person som dömdes till 1489 års fängelse är en 54-årig man med grekiskt medborgarskap som drivit en smugglingsring som anordnat transporter för fler än 500 illegala migranter vid minst 43 olika tillfällen. Mannen kommer dock till följd av ett tak i grekisk lagstiftning inte att behöva avtjäna hela strafftiden, även om detta skulle varit fysiskt möjligt. Den längsta fängelsetid någon normalt behöver avtjäna i Grekland är 25 år.

De flesta dömda i människosmugglarhärvan är taxiförare som haft verksamheten som lukrativ bisyssla. Ytterligare 23 personer, även de i huvudsak taxiförare till yrket, frikändes i brist på bevis.

Ligan sprängdes av grekisk polis för ett och ett halvt år sedan, i juli 2016. Grekland fungerade som huvudentré till EU för mer än en miljon migranter under den stora vågen i slutet av 2015.

Av dessa tog sig drygt 160.000 genom hela Europa upp till Sverige. Regeringen har bedömt att i varje fall hälften av dessa helt saknar asylskäl och skall skickas tillbaka. Hittills har endast några få tusen avvisningar verkställts. Betydligt fler ur denna årskull – det rör sig om tiotusentals migranter – har gått under jorden i Sverige.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons