Kriminell norge/beväpnad polis

Kriminell norge: Arkiv Beväpnad polis: https://pxhere.com/sv/photo/1127889

Utrikes

Man körde varubil in i folkmassa – en död och flera skadade

Publicerad 4/9/2023
Annons

Natten till söndagen körde en man i 30-årsåldern rakt in i en folkmassa i centrala Steinkjer i Norge. Polisen utreder händelsen som en avsiktlig påkörning och har gripit föraren.

En skadad man i 20 års-åldern fördes med ambulansflyg till sjukhus för vård. På söndagsmorgonen meddelade polisen att mannens skador varit så allvarliga att hans liv inte gått att rädda.

Ytterligare två personer skadades vid händelsen men överlevde. Vittnen på platsen berättar hur de fick kasta sig undan för att undvika att bli påkörda av bilen, enligt uppgifter till norska tv2.

Var i centrum tidigare

Gärningsmannen ska enligt vittnen ha uppehållit sig i stadens centrum tidigare under dagen. När han senare återkom på kvällen hade han med sig den skåpbil med vilken han körde in i folkmassan.

Polisen fick in en anmälan klockan 02:19 från en kvinna som kände igen skåpbilen från händelsen i ett dike. För VG berättar hon hur mannen verkade berusad och sagt till henne att han hade kört på tre personer.

Avsiktlig handling

Polisen har gripit den misstänkte gärningsmannen. Det ska ha skett kort efter händelsen och några kilometer bort från platsen som han flytt ifrån i det aktuella fordonet.

Polisens insatsledare Wenche Johnsen sade på söndagsmorgonen att det förefaller vara fråga om en medveten handling då mannen varit på platsen innan händelsen.

Motivet oklart – tidigare känd av säkerhetspolisen

– Händelsen i Steinkjer är allvarlig. Motivet för handlingen är fortsatt okänt och situationen framstår som ouppklarad, säger polischef Benedicte Bjørnland i ett pressmeddelande.

Enligt VG är mannen i fråga norsk medborgare med hemvist i Steinkjer. Det har rapporterats att han varit känd av polisen tidigare som regelbundet delat information med den norska säkerhetspolisen PST om honom enligt NRK:s källor.

Order om nationell beväpning

Det norska polisdirektoratet har beslutat införa en tillfällig nationell rustning där de beväpnar sig efter händelsen och skärper säkerheten på allmänna platser runt om i landet.

Detta för att avvärja potentiella nya liknande händelser och inte ta några chanser. Åtgärden gäller tills polisen fått en klarare bild av läget.

LÄS ÄVEN: Nordiska grannländer: Vi måste städa upp efter Sveriges kriminalitet

redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons