En man som förekommit inom ”MC-kulturen” sköts under måndagskvällen ihjäl i Sandviken. Det skriver polisen på sin hemsida.

Polisen larmas till en lägenhet på Skolgatan i Sandviken klockan 22:40. Vittnen berättar att de hört skott och en person har setts lämna platsen. När de första polispatrullerna kommer fram påträffar de en död man.

– Det här är en person som är ihjälskjuten, säger polisens presstalesman Mikael Hedström till Samhällsnytt.

En kvinna anhålls såsom skäligen misstänkt för medhjälp till mord. Den person som ska ha setts lämna platsen i samband med mordet är fortfarande på fri fot. Det är oklart om det rör sig om mördaren eller inte.

– Vi vet bara att det är en person som har lämnat adressen, och den personen är vi ju väldigt intresserade av, säger Hedström.

”MC-kulturen”

Samhällsnytt frågar vad polisen menar med begreppet ”MC-kulturen” och om mannen varit aktiv i någon särskild gruppering.

– Vi går inte in på något namn eller någonting. Vi säger bara att det finns en MC-kultur i Sverige som svensk polis är tillsagd att hålla mer kontroll på, säger Mikael Hedström och tillägger:

– Det är den organiserade brottsligheten vi syftar på och den kulturen kallar vi för MC-kulturen i Sverige.

Hedström säger också att det finns ett antal olika MC-grupperingar i Sverige och att medlemmarna i dem byter tillhörighet ofta.

– Det finns en massa undergrupperingar också och man byter ganska ofta tillhörighet beroende på vad som händer. Det var ovanligt förr, men vi märker att man ofta byter från ena veckan till den andra, säger han.

Mordbrand

Under måndagen anlades även en brand i ett källarförråd i ett bostadshus i Sandviken. Händelsen rubriceras som mordbrand och med anledning av de två grova våldsbrotten på en och samma dag har polisen höjt beredskapen i Sandviken.

– Det finns ingenting nu som tyder på att det har en koppling, utan det är en helt separat händelse, säger Mikael Hedström.