Vid 21:20-tiden på södnagskvällen inkom larm till polisen om skottlossning i den invandrardominerade och brottstyngda stadsdelen Berga i Linköping. När polis anlände till platsen påträffade man en man i 25-årsåldern skjuten i huvudet.

Mannen fördes till sjukhus där man kunde konstatera att mannen mirakulöst klarat sig utan allvarliga skador. Det framgår inte exakt hur kulan träffat.

– Han har haft änglavakt, berättar Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen, för SVT.

Polisen har hållit förhör med den skjutne. Uppgifter saknas om huruvida mannen är känd av polisen och om han varit samarbetsvillig med att peka ut eller ge signalement på gärningspersonen.

Brottsplatsen spärrades av för teknisk undersökning och vittnen hördes. Ingen är ännu misstänkt eller gripen för dådet. Händelsen rubriceras som försök till mord.

Kluster av problemtyngda stadsdelar

Berga utgör tillsammans med Ryd och som ”särskilt utsatt område” klassade Skäggetorp ett kluster av stadsdelar i Linköping som är svårt problem- och brottstyngda. Områdena bebos idag främst av första och andra generationens invandrare.

Linköpings kommun aviserade i februari i år att man efter förra årets många grova våldsbrott ”ska börja jobba med brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder” i områdena. Gårdagens händelse indikerar att kommunen inte fullt ut nått framgång i det arbetet.