En man som i ett anonymt brev erkände mordet på Olof Palme och skickade med tomhylsor för att styrka detta har nu identifierats av två privatspanare och journalister på Svenska Dagbladet. Mannen nekar idag till brottet och polisen har hittills varit ovillig att förhöra honom.

I juni förra året lades den sedan 1986 pågående utredningen av mordet på dåvarande statsminister Olof Palme (S) ned. Utredningen har varit föremål för omfattande kritik och även avslutet har kritiserats kraftfullt.

Detta sedan chefsåklagare Krister Peterson först meddelat att man löst mordet för att vid presskonferensen sedan peka ut den sedan länge avlidne “Skandiamannen” Stig Engström som sannolikt skyldig trots att inga ytterligare bevis tillkommit utöver de indicier som hela tiden funnits mot honom.

Det kontroversiella utpekandet av Engström polisanmäldes för förtal av avliden, men Peterson friades senare. Beslutet att lägga ned Palmeutredningen med hänvisning till Engström har också ifrågasatts då inga nya uppgifter tillkommit som stärker misstankarna mot honom.

Man som erkände Palmemordet nu identifierad

Nu har en annan kandidat till mordet på Olof Palme seglat upp som högintressant. Men polisen är kallsinnig och vill inte öppna Palmeutredningen och följa upp uppgifterna.

En kort tid efter mordet tog en anonym man på sig brottet i ett brev ställt till dåvarande finansminister Kjell-Olof Feldt (S). Med brevet hade han också bifogat två tomhylsor av samma ammunitionsslag, Winchester Western .357 magnum, som det som användes för att skjuta ihjäl statsministern.

Brevet där den nu identifierade mannen tar på sig mordet. Bild: Polisen.

Mannen sade sig tillhöra en viss gruppering och uppgav att motivet till att mörda Palme varit att denne ska ha misskött sitt uppdrag att säkerställa trafiksäkerheten i landet under sin tid som kommunikationsminister. Polisen lyckades inte identifiera brevskrivaren och spåret lades åt sidan.

För en tid sedan började två privatspanare att nysta i tråden och kom en bit längre än Palmeutredarna men inte fram till ett säkert identifierande av brevskrivaren. Man vände sig till polisen för hjälp men fick kalla handen – det fanns inget intresse att följa upp detta, menade man.

Haverist med revolver och domar för olaga hot

Privatspanarna kontaktade då i stället Svenska Dagbladet som nappade och erbjöd sig hjälpa till. Med tidningens hjälp har personen identifierats. Det rör sig om en numera pensionerad ingenjör som är tidigare dömd för hot mot makthavare och misstänkt för flera ytterligare.

Mannen beskrivs också som en haverist som i decennier ägnat stor del av sin vakna tid åt att skriva ilskna brev till politiker, myndighetspersoner och journalister. När SvD söker upp honom uttrycker han frustration över att så sällan bli lyssnad på av de han skriver brev till.

Vid tiden för Palmemordet ägde mannen en revolver av det slag som användes av gärningspersonen. När han nu konfronteras av SvD nekar han, i motsats till i brevet, till att han är den som mördade statsministern. Han vidgår dock att han är brevskrivaren.

Flera tidigare, av SvD inte namngivna, Palmeutredare anser enligt tidningen att de nya uppgifterna är sådana att brevskrivaren bör förhöras av polisen.