Solveig, 59, bytte kön som 18-åring. Hennes bröst opererades bort och hon steriliserades då det var ett krav enligt dåvarande lagstiftning. Idag lever hon som kvinna igen och ångrar att hon bytte kön, uppmärksammar SVT. Solveig är bara en i raden av alla de som nu offentliggör att de ångrat sina könsbyten utförda i tidig ålder, eller som i sista stund hoppat av sina utredningar.
Solveig berättar att hon var osäker i sig själv när hon var ung, och att könsbytet var en flykt från förväntningarna hon kände att man hade på henne just för att hon var kvinna.
När Solveig var ung flyttade hon till en annan ort där hon blev kär i en kille, berättar hon för Uppdrag Granskning. Hon hade då redan presenterat sig som Sonny. Då insåg hon att något gått otroligt snett och att hon bara ville gå tillbaka och vara kvinna igen.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Solveig fick, när hon var 52 år gammal, diagnosen Aspergers syndrom – ett syndrom som i dokumentären uppges vara vanligt förekommande bland ungdomar som idag söker vård för könsdysfori.
Inte ensam om att ångra sitt könsbyte
Tidigare i veckan uppmärksammade SVT 19-åriga Johanna Berling. När Johanna var 15 år insjuknade hon i anorexia, och hon uppger själv att hon alltid haft problem med sin egen kropp. När en vän till henne bytte kön från kvinna till man blev hon som 17-åring inspirerad och tänkte att det skulle fungera som en snabb lösning för henne också, så att hon äntligen skulle känna sig bekväm i sin kropp. Då kom hon ut som Casper.
När Johanna fick sitt första besök, i december 2018, på vuxenmottagningen Anova vid Karolinska i Stockholm så frågade läkaren direkt när hon ville börja med testosteron. När hon sedan började tala med en privat psykolog kom hon till insikten att hon inte alls var transsexuell utan hade problem med sin kropp på grund av tidigare problem med anorexia.
– Vården borde vara de som är opartiska som vågar säga: ”Du är trans eller du är inte trans”. Vårdens jobb är ju att sätta diagnoser. Vårdens jobb är inte att vara snäll, säger Johanna till Uppdrag Granskning.
Hennes historia skildras i Uppdrag Gransknings reportage “Tranståget: Del 2“.
Könsdysfori bland unga ökar
Enligt statistik, som läkartidningen presenterade redan 2017, har antalet människor som misstänker transsexualism ökat kraftigt det senaste årtiondet. Antalet inkommande remisser till Teamet för könsidentitetsutredningar av unga vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm ökade från 0 till 197 stycken per år mellan år 2000 och 2016.
I USA ser man allt oftare barn med påstådd transsexualism träda fram i offentliga sammanhang. Senast en 9-åring som tillsammans med sin mamma ställer en fråga om “transsexuella barns säkerhet i skolan” till Demokraternas senator Elizabeth Warren:
CNN invites 9-year-old transgender boy to ask Sen. Warren a question pic.twitter.com/j0yuNG58qA
— Tom Elliott (@tomselliott) October 11, 2019
I Sverige varnar oroliga läkare – och föräldrar till barn som ångrat sig efteråt – för att könsbyte ges för lättvindigt.
– Jag känner till fall där personer senare i livet ångrat sina behandlingar och tagit sitt liv, säger Jovanna Dahlgren, professor vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till Expressen.
Regeringen har till och med lagt fram ett lagförslag där man vill sänka åldersgränsen för kirurgiska ingrepp i könsorganen från 18 till 15 år.
– Jag är rädd att vi inom bara några år betraktar det här som en skandal av Macchiarini-format, säger Christopher Gillberg, professor inom barn- och ungdomspsykiatri.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.