I takt med att hemleveranser av mat blir alltmer populärt med tjänster som Foodora och Wolt, ökar också antalet kvinnor som sexuellt trakasseras av buden.

I P1-programmet Kaliber vittnar flera olika kvinnor om hur de utsätts för oönskade sexuella inviter eller närmanden från buden. En av dessa är Vanessa som beställde mat från en lokal restaurang och ofredades sexuellt av budet både vid själva leveransen och efteråt.

Mannen ville betala Vanessa för att få ge henne massage, försökte krama henne och erbjöd henne mat, godis och dricka.

– Just vid stunden, tänkte jag verkligen att det värsta som skulle kunna hända, jag måste börja skrika snart jag vet inte vad som kommer hända faktiskt.

Mannen dömdes sedermera för sexuellt ofredande till dagsböter.

LÄS ÄVEN: ”I want to fuck you” – Foodora-bud antastade och ofredade kund

I majoriteten av fallen har kvinnorna fått sms skickade till sig med sexuella inviter.

– När det var som mest intense så kunde han ju skicka till mig till exempel att jag slutar jobbet i dag klockan tolv jag kan komma och hämta dig så kan vi köra en tur. Då släckte jag ner varenda lampa i hela huset och liksom vågade inte titta ut ur fönstret, säger Kajsa.

Får inte kundens nummer

Daniel Gustafsson Raba är operativ chef på Foodora.

– Det är inte acceptabelt och ingen ska få utsättas för detta tycker vi och givetvis så vi känner till detta så att vi håller på och tittar på en hel del åtgärder för att minimera detta så mycket som möjligt.

LÄS ÄVEN: Unga ratar tjänster som Foodora och Wolt

Problemen har varit så pass omfattande att Wolt och Uber Eats har en teknisk lösning som gör att buden inte får tillgång till kundens nummer. Även Foodora har precis lanserat en liknande lösning.