daniel-736632
Inrikes

Många pedofiler på Qruisers kontaktforum för hbtq-personer

Publicerad 6/18/2019
Annons

En undersökning som Svenska Dagbladet gjort visar att det finns en hög acceptans bland användarna av ledande kontaktforum för hbtq-personer för så kallad grooming av minderåriga pojkar. Tidningen skapade en påhittad profil för ”Daniel 14 år” och fick mängder med grova sexuella förslag från äldre män samtidigt som ingen anmälde profilen trots att den är i strid med reglerna.

På hbtq-communityn Qruiser/QX vill de äldre männen ”lära upp” Daniel, dominera honom eller köpa hans kropp för pengar. På bara några dagar efter att kontot med en datorgenererad profilbild skapats får Daniel flera hundra inviter om sex. Att han är minderårig tycks inte bekymra någon.

Männen som söker kontakt är ända upp till 65 år. Flera av dem är dömda för sexbrott mot barn och barnpornografibrott men tillåts ändå ha konton på Qruiser och söka kontakt med pojkar.

Alla användare kan anmäla konton som strider mot reglerna. Men det är det ingen som gör. Inte heller när Daniel uppger att han är minderårig direkt i profiluppgifterna så att administratörerna kan se det händer det något förrän efter lång tid. Så småningom raderas dock Daniels konto men det beror på att SvD kontaktat Qruiser.

SvD beskriver hbtq-communityn Qruiser som ”en värld där övergrepp, sexköp av barn och grooming kan ske helt öppet”. Här finns chatt-grupper med namn som ”Vi som gillar yngre snoppar” och ”Unga och äldre ska leka”.

Jon Voss, som är förlagschef för QX förlag och ansvarig för hbtq-forumet Qruiser, säger till SvD att han är medveten om att vuxna tar kontakt med barn på forumet. I några fall har polisanmälningar gjorts men i det stora hela ser han inte det som försiggår som så problematiskt.

– Jag vet att det alltid funnits och fortfarande finns, som ni uppenbarligen sett. Jag upplever det inte som något enormt problem.

SvD har gjort motsvarande undersökning av det ännu större och internationella kontaktforumet Grindr för hbtq-personer, främst homosexuella män, och konstaterat att samma problem är utbrett även där.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons