➤ För Helena Ekekihl blev EU-motståndet avgörande.

1994 tog Ekekihl plats i Norrtälje kommunfullmäktige som representant för Miljöpartiet och har sedan 2015 suttit i val- och förtroendemannanämnden.

Nu väljer hon att lämna Miljöpartiet liksom platsen i nämnden för att gå över till Sverigedemokraterna efter missnöje med MP:s allt svagare EU-motstånd.

– Jag har varit med i Miljöpartiet väldigt länge, ända sedan Birger Schlaug var språkrör. Det är inte samma parti som det var då. Jag är emot EU och det var Miljöpartiet då också, men det är de inte längre. Då fanns inte så många alternativ. Jag har funderat fram och tillbaka och nu blev det så här, säger Helena Ekekihl till Norrtelje Tidning.

På påståendet om att steget från MP till SD kan tyckas vara ganska stort, svarar Ekekihl att ”det beror på hur man tänker”.

Inom Miljöpartiet i Norrtälje är man förvånade.

– Vi i lokalavdelningen är oförstående till Helena Ekekihls beslut. Man kan ju välja andra partier, men SD är ett främlingsfientligt parti och det känns som ett väldigt stort steg att ta. Det är förstås väldigt individuellt att byta parti och jag vet inte om Helena har haft några fler skäl än det med EU, säger William Olsson, ordförande för MP i Norrtälje, till NT.