svt ur

Holger.Ellgaard, CC BY-SA 4.0

Kultur

Tidöpartierna: Vänstervridningen på SVT och SR får fortsätta

Publicerad 2/23/2023
Annons

I en debattartikel i DN meddelar de tre regeringspartierna och Sverigedemokraterna att man nu tillsätter en utredning om public service-mediernas framtid. Den som hoppats att regeringsskiftet skulle leda till genomgripande förändringar i de länge och hårt kritiserade statliga medieverksamheterna har anledning att känna sig besvikna. SVT:s och SR:s särställning förstärks snarare ytterligare.

De samhälls- och kulturbevakande redaktionerna på SVT och SR har från allmänborgerligt och socialkonservativt håll kritiserats för en påtaglig vänstervridning i sin rapportering. Aktörerna har också fått kritik för att konkurrera med de kommersiella medieaktörerna om tittare och lyssnare på underhållningsområdet samtidigt som man är ekonomiskt skyddade genom tvångsfinansiering.

Den utredning som den borgerliga M+KD+L-regeringen tillsammans med stödpartiet Sverigedemokraterna nu tillsätter innehåller emellertid inga direktiv om att ta fram förslag på förändringar på dessa områden. Tvångsfinansieringen via skattsedeln blir kvar och sändningstillståndet förlängs till och med från sex till åtta år.

Fortsatt stort, dyrt och vänsterlutande

Det föreslås heller inga konkreta ingrepp i verksamheten för att göra den smalare och billigare för skattebetalarna, endast en allmän skrivning om att SVT och SR ska fokusera på ”sådant som den kommersiella mediemarknaden inte erbjuder”. Budgeten per år på nio miljarder kronor ligger fast, åtminstone nedåt. Huruvida den kan komma att justeras upp för inflation och annat framgår inte.

LÄS ÄVEN: Var tredje väljare kritisk till SVT:s och SR:s vänstervridning

Än mindre finns några förslag på att åtgärda public service vänstervridning genom att tillse att de som arbetar i bolagen har en åsiktsmångfald som bättre återspeglar allmänhetens – ”public service” betyder översatt ”i allmänhetens tjänst”. Undersökningar visar att de rödgröna partierna dominerar stort bland SVT:s och SR:s journalister och att sympatisörer med SD saknas helt trots att partiet idag är ett av landets största.

Hänvisar till pandemi och oroligt säkerhetsläge

Att sitta still i båten eller till och med förstärka SVT:s och SR:s redan dominerande ställning i det svenska medielandskapet motiveras av Tidöpartierna med pandemin och det oroliga säkerhetsläget i Europa med anledning av Ukrainakriget. Man anser vidare att förändringar är onödiga då Sverige ”som få andra länder kan visa upp en sådan mångfald av medier”. Det man inte nämner är kritiken mot den närmast totala vänsterliberala likriktningen inom detta stora medielandskap.

Tidöpartierna anammar också SVT:s och SR:s egen beskrivning av sig själva som ”oberoende medier”. En livlig diskussion den senaste tiden har gällt rimligheten i att skattebetalarna som finansierar dessa medieaktörer inte via sina folkvalda ombud ska få lägga sig i hur skattepengarna används, så kallad ”armlängds avstånd”. Även SD som varit mest kritiska förefaller nu kapitulera och skriva under på att SVT och SR ska ges fria händer.

Vill att fler ska känna förtroende för SVT och SR

På marginalen vill Tidöpartierna undersöka hur man kan öka förtroendet för public service-aktörerna hos den relativt stora andel av befolkningen som inte känner ett sådant idag. Några konkreta åtgärder för hur det ska åstadkommas anges dock inte.

Direktiven innehåller en skrivning om ökad transparens och insyn i public service-aktörernas verksamhet. Detta för att de ska kunna behålla den trovärdighet hos mediekonsumenterna som man hävdar finns idag. Man vill också ytterligare säkerställa att SVT och SR inte försummar sitt uppdrag att bedriva lokaljournalistik – landsbygd ska inte behandlas styvmoderligt relativt storstad.

LÄS ÄVEN: SVT-chefen: Inget problem att 70% av våra journalister röstar V eller MP

Regeringen och SD brasklappar också för att EU kan komma att besluta om direktiv som tvingar Sverige att ge upp mer av det nationella självbestämmandet över public service och stöpa om dessa i enlighet med Bryssels krav.

Samtliga partier får vara med och utreda

Utredningen ska genomföras i form av en parlamentarisk kommitté där samtliga riksdagspartier är representerade med varsin ledamot. Sammansättningen ska alltså inte ta hänsyn till partiernas relativa väljarstöd eller vilka partier det är som regerar landet. Målsättningen för de förslag som tas fram är inte att de ska återspegla regeringens och SD:s politiska vilja utan ha bredast möjliga parlamentariska förankring.

Man är också ense om att en övergripande målsättning för utredningen är att fortsatt och långsiktigt cementera en mediesituation där SVT och SR har den ”hållfasta” särställning de har idag och eventuellt en än starkare sådan.

Debattartikeln i DN som är undertecknad av Parisa Liljestrand (M), Alexander Christiansson (SD), Roland Utbult (KD) och Robert Hannah (L) kan läsas i sin helhet HÄR.

LÄS ÄVEN: Statsradions självbild: ”Vi har svenska folket med oss”

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
518Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons