Marianne är arbetslös ensamstående mamma till en 6-årig flicka. Nyligen vädjade hon om hjälp med hyran för att inte bli vräkt innan jul. Socialtjänsten nekade Marianne hjälp. Istället tog generösa svenskar tag i situationen och samlade in minst 75 000 kronor.

Fram till förra året arbetade 38-åriga Marianne som vårdbiträde. I november 2017 fick hon ryggproblem och blev därför sjukskriven i tre månaders tid. Därefter återvände hon på halvtid, men det blev inte särskilt hållbart. Marianne omplacerades och avskedades till slut, skriver Aftonbladet.

Marianne som även är mamma till en 6-årig flicka får Kommunals a-kassa sedan oktober i år. Ekonomin är stram för att täcka de fasta kostnaderna för boende, värme, mat och färdmedel.

För att ekonomin och livet ska gå runt har hon stundtals varit tvungen att låna pengar av bekanta. När lånen senare ska återbetalas har vissa räkningar hamnat efter, berättar Marianne.

Situationen har utvecklat sig till en osäker tillvaro och ekonomiska problem. Hyresvärden som väntat på betalningar förklarade att det blir vräkning om inte betalning inkommer idag fredag.

LÄS MER: Svenska pensionärer vänder sig till soppkök – över 300 000 på fattigdomsgränsen

Socialtjänsten
I hopp om att förhindra en vräkning vände sig Marianne till Socialtjänsten för att be om ekonomiskt bistånd till hyra och uppehälle. Socialtjänsten kunde inte hjälpa till med några pengar utan föreslog istället att Marianne överlåter vårdnaden till pappan.

– Socialen begär att jag ska lämna bort mitt barn. Det finns inte på min världskarta. Hon är det finaste jag har, förklarar mamman.

LÄS MER: Svensk hemlöshet: Kalmarkvinna bor i källarförråd

Vädjade i media
Efter att socialtjänsten nekat Marianne hjälp såg hon ingen annan utväg än att berätta sin situation för andra. Marianne författade därför ett brev till Aftonbladet.

”Jag är en 38-årig mamma som nyligen blev av med mitt jobb efter 16 år på grund av min trasiga rygg. Som det ser ut nu så kommer jag bli vräkt i morgon om jag inte får in min hyra. Jag har fyra kronor kvar.”

Efter att den utsatta situationen om vräkning uppmärksammats i media startades flera olika insamlingar på internet. Många svenskar engagerade sig genom sociala medier i målet att stoppa vräkningen av Marianne och ge henne och dottern en värdig jul.

LÄS MER: Pappa och femårig son bor i husvagn utan rinnande vatten – får ingen hjälp från kommunen

Enligt information som cirkulerar på internet ska totalt över 110 000 kronor ha samlats in. Samhällsnytt har endast lyckats hitta två insamlingar på Facebook. En har samlat ihop närmare 56 000 kronor och den andra närmare 20 000 kronor.

Det är insamlingar som förändrat Mariannes och dotterns situation. Idag berättar Marianne för Aftonbladet att hon har betalat skulder och att dottern ska få den jul hon sett fram emot.

– Just nu känns allting helt galet, jag är inte riktigt med i huvudet än. Jag vet inte hur jag ska tacka alla människor som har engagerat sig. Förut grät jag av desperation och sorg, nu är det bara glädjetårar, säger Marianne.

”Fler Medelsvenssons – dem kan vi inte ta oss an”
Tidigare i höst skrev Samhällsnytt om en kvinna som bor i ett källarförråd i Kalmar. Socialtjänsten i kommunen uttalade sig i ärendet och förklarade att det är långt ifrån alla som har problem att hitta bostad som uppfyller kriterierna för att få hjälp.

LÄS MER: 120 miljoner öronmärks för hemlösa ‘ensamkommande’  

Enligt Socialtjänsten är det endast äldre och funktionshindrade svenskar som har rätt till hjälp med bostad i kommunen. Nyanlända invandrare som Migrationsverket anvisat till kommunen har dock alltid rätt att få hjälp med bostad.

LÄS MER: Nyanlända ges förtur till bostad i över hundra kommuner

I artikeln om kvinnan som bor i ett källarförråd uttalade sig ett av Kalmar kommuns personliga ombud, Lena Nashed. Hon har uppmärksammat en förändring som håller på att ske i samhället där socialtjänsten möter en ny typ av utsatta människor, en ny hemlöshet. Det kan handla om ensamstående med barn, äldre utan missbruk eller personer som hamnar i arbetslöshet och skilsmässa.

– Det är nya grupper som halkar ur de sociala skyddsnäten. Det är fler Medelsvensson som kan hamna där. Dem kan vi inte ta oss an, säger Nashed.

https://www.facebook.com/ivar.arpi/posts/10155908805071218