2013 sjukskrevs Marie-Louise Järlesand för gastropares vilket bland annat innebär svåra magsmärtor och kräkningar varje dag. Fem år senare drogs sjukpenningen in och hon uppmanas av försäkringskassan att söka ett vanligt jobb.

Vad man trodde var en vanlig magsjuka visade sig vara gastropares. Sjukdomen innebär att muskulaturen i magen inte fungerar som den ska. Tillståndet leder till att Marie-Louise rasar i vikt, från 77 till 44, och sjukrivs av en specialistläkare som även konstaterar att hennes arbetsförmåga är nedsatt.

– Det var ju ett annat liv. Man var gladare, man orkade vara ute och träffa folk, som ett vanligt riktigt liv, säger hon om tillvaron innan sjukdomen, säger hon till SVT Uppdrag granskning.

Under fem år får hon sjukpenning men sommaren 2018 beslutar försäkringskassan plötsligt hon hon inte längre har rätt till pengarna. Myndigheten anser att hon bör söka ett ”normalt förekommande arbete”. Men på arbetsförmedlingen konstaterar man att hon är för sjuk för att arbeta. Därmed listades hon som ”arbetssökande med förhinder”.

I dag försörjs Marie-Louise av sin pensionerade man och har överklagat. Kammarrätten i Göteborg har beviljat henne prövningstillstånd men målet är ännu inte avgjort.

”Oacceptabelt”

Enligt Annika Strandhäll (S), som var ministern som 2015 satte upp målet om att sänka det så kallade sjukpenningtalet, säger nu att ”det är helt oacceptabelt” att personer som Marie-Louise Järlesand hamnar mellan stolarna mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen.

– Jag är absolut inte nöjd med hur det blev, säger Strandhäll.