I början av veckan invaderades den spanska enklaven Ceuta av uppemot 10 000 migranter. Många av dessa var marockaner och deras chans till asyl i Spanien är i stort sett obefintlig. Under veckan har flera återvänt men många rapporteras också vägra lämna platsen.

Väl i Ceuta spenderade många marockaner tiden med att vandra runt i staden och sova på gatorna. Efter att inte ha blivit bemötta av det Europa de väntade sig återvände många hem under veckan eskorterade av militär. Vid gränsen uppger många att det inte finns någonting i Marocko men att det inte tycks finnas något i Spanien heller och att allt redan är fullt. Vissa försökte också nå fastlandet men misslyckades.

LÄS ÄVEN: JUST NU: 5 000 nordafrikaner till Spanien på ett dygn

Enligt spanska myndigheter hade 5 600 migranter skickats hem redan på onsdagen, och ytterligare hundratals har alltså återvänt frivilligt. Bland de som nu återvänder finns även kvinnor som fastnade i staden då Marocko stängde gränsen i mars 2020 på grund av pandemin. Tusentals som arbetade på den spanska sidan kom inte hem igen.

LÄS ÄVEN: Marockanska myndigheter anklagas organisera invasion av migranter till Spanien

Även om tusentals migranter nu skickats tillbaka är situationen i Ceuta långt i från normal och många migranter driver fortfarande runt på stadens gator. När det gäller barn är reglerna annorlunda och spanska myndigheter säger sig inte ha några planer på att skicka tillbaka de omkring 1 500 minderåriga som också följde med flödet. Dock vill även vissa i denna grupp återvända frivilligt.

På fredagen rapporteras om nya oroligheter vid gränsen där migranter nu börjar strömma mot den spanska sidan igen.